Van nul tot nu Parkstad: De franciscaan die ging trouwen

Wim en Nell tijdens hun bruiloft op 25 juni 1971.© Nell van Grunsven

Landgraaf -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over het huwelijk tussen Wim Lemmens en Nell van Grunsven uit Landgraaf.

Martin van der Weerden

In 1970 slaat het nieuws op het Eijkhagencollege in als een bom. De populaire pater Wim Lemmers gaat trouwen en zal de school gaan verlaten. Tot de belangrijkste beloften van de geestelijken in de rooms-katholieke kerk hoort het celibaat. Dit is de verplichting tot seksuele onthouding en ongehuwd te blijven. Mede hierdoor hebben veel geestelijken de handen vrij om zich volledig in te zetten, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Moderne pater

Oud-leerling Jos Bruls heeft fijne herinneringen aan de flamboyante Franciscaan Wim Lemmers als een van de pioniers van het Eijkhagencollege, toen nog in het houten gebouw aan de rand van het Kapellerbos. Bij velen staat de eerste directeur, pater Van Velzen, in zijn bruine pij met wit koord op het netvlies gebrand. De modernere Wim Lemmers, toen broeder Gabriel, loopt gewoon in burgerpak. „De man die wist wanneer je jarig was, dat je vader of moeder ziek was, dat er nog een baby geboren was in het gezin. Hij draaide stukken van Jezus Christ Superstar in de les en gaf zelfs seksuele voorlichting.” Hij is overal voor in, van schoolkrant tot sneeuwballengevecht.

Trouwplannen

In het najaar van 1970 meldt pater Wim Lemmers aan zijn klassen dat hij de school gaat verlaten. Hij vertelt dat hij is gaan houden van een vrouw en dat hij trouwplannen heeft. De toen 14-jarige Jos Bruls is hiervan zeer onder de indruk. Volgens de annalen van de franciscanen treedt Lemmers datzelfde jaar nog uit en in juni 1971 trouwt hij met Nell van Grunsven. Het paar vestigt zich in de woonplaats van Nell, het Brabantse Geffen. Wim maakt een nieuwe start als leraar godsdienstwetenschappen en levensbeschouwing op het Titus Brandsma Lyceum in Oss. Hij overlijdt in 2011 op 77-jarige leeftijd. Nell volgt hem enkele jaren later.