Tips voor het klussen rondom het huis

© Pixabay.

In en rondom het huis moet er zo af en toe worden geklust. Of je nu een echte klusser bent, of dat je geboren bent met de spreekwoordelijke twee linkerhanden, er zijn gewoon wat zaakjes die moeten gebeuren. Er moet gras worden gemaaid, onkruid gewied, de straat aangeveegd en de dakgoot schoongemaakt. In dit artikel willen we je een aantal handvatten en tips meegeven, zodat je een echte hobbyklusser wordt. Veel plezier met klussen!

Aangeboden door Ladders en Rolsteigers

Tip #1: Schaf de juiste apparatuur aan Grasmaaien met een oude handmaaier is natuurlijk enorm duurzaam, maar het kan flink wat tijd en energie vergen. Misschien is het dus beter om een elektrische grasmaaier aan te schaffen: niet alleen ben je sneller klaar, ook is het een van de duurzamere manieren om je gras te maaien, beter dan een benzinemaaier in ieder geval. Je kunt ook een heggenschaar aanschaffen of een hogedrukreiniger: zo maak je zelf je het recht en de straatstenen schoon. Met de juiste apparatuur zorg je dat je alle klussen snel en fatsoenlijk afmaakt.

Tip #2: Maak een goede planning Om orde en structuur aan te brengen in en rondom het huis, is het belangrijk dat je altijd maar met één klus tegelijk bezig bent. Voor elke klus heb je namelijk apparatuur en spullen liggen die je gebruikt. Doordat je niet bezig bent met vier verschillende klussen tegelijk, ligt er niet overal gereedschap, apparatuur en spullen waar je overheen struikelt. Door na elke klus netjes en ordelijk op te ruimen, kun je voor jezelf een goed en ordelijk systeem aanbrengen. Maak dus altijd een goede planning: wat ga je eerst doen, en wat kun je daarna doen. Voor het klussen is het ook goed om een of meerdere dagen per maand vrij te houden.

Tip #3: Schaf veilige spullen aan Naast de juiste apparaten, is het ook handig om verschillende nuttige tuinartikelen aan te schaffen. Om de dakgoot schoon te maken of de ramen te zemen van het dakkapel en de bovenste verdiepingen, is het bijvoorbeeld handig om er makkelijk bij te kunnen. Je kunt een ladder kopen, maar ook een rolsteiger. Niet alleen kan je zo makkelijk naar de bovenste verdiepingen, maar sta je ook op grote hoogte veilig. Bovendien kun je een lader en een steiger laten keuren. Zo ben je altijd verzekerd van de veiligheid ervan.

Tip #4: Kleed je veilig en comfortabel aan Veiligheid is erg belangrijk. Ga jij bijvoorbeeld hout zagen met een elektrische zaag, dan is het goed om een zaagbroek aan te schaffen. Met zo’n zaagbroek is de kans dat je serieuze wonden oploopt minder groot. Ook kun je denken aan andere attributen zoals een veiligheidsbril en een mondkapje als je gaat verven en schilderen, maar ook handschoenen en kniebeschermers als je in de tuin moet werken.

Tip #5: Bekijk video’s met ‘lifehacks’Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden als je gaat klussen rondom het huis. Veel mensen hebben hun ervaringen en oplossingen voor problemen al gedeeld op internet en je kunt honderden, duizenden, miljoenen filmpjes op YouTube kijken of tips en ‘lifehacks’ lezen op forums. Het is dus aan te raden om van deze tips en trucs gebruik te maken voordat je begint met klussen.