Van nul tot nu Heuvelland: Tentoonstelling beeldbepalende panden in Sociaal Centrum Eijsden

Het voormalige gebouw van het Groene Kruis in 1990. Links de praktijk van tandarts Alex Abeling, rechts het consultatiebureau voor jonge kinderen. Boven woonde wijkzuster Dolmans.© Archief Eijsdens Verleden (7234)

Eijsden -

Stichting Eijsdens Verleden heeft in het Sociaal Centrum Eijsden (SCE) een nieuwe wisseltentoonstelling ingericht, dit keer met als thema ‘Beeldbepalende panden in Eijsden.’

Lucia Geurts - Stichting Eijsdens Verleden

Een beeldbepalend pand is een gebouw dat op culturele of historische gronden bescherming geniet van de gemeente; dit in aanvulling op rijksmonumenten die van algemeen nationaal belang zijn vanwege hun schoonheid, wetenschappelijke betekenis of cultuurhistorische waarde. De tentoonstelling laat alle beeldbepalende panden in de kernen Eijsden en Oost-Maarland zien die op de officiële lijst van de gemeente Eijsden-Margraten voorkomen.

Foto’s

Het geboortehuis van Eugene Dubois, de woning van een voormalige schooldirecteur, een vakwerkhoeve en een carréboerderij van baksteen, winkelpanden en villa’s, ze zijn allemaal te zien op prachtige foto’s.

Ook het gebouw waarin het SCE is gevestigd, is beeldbepalend. Het is niet alleen kenmerkend voor de jaren dertig bouwstijl, waarvan in Nederland veel voorbeelden bewaard zijn gebleven, maar voor de gemeente Eijsden is dit pand vooral beeldbepalend vanwege zijn culturele geschiedenis en maatschappelijke waarde.

Te koop

Bezoekers kunnen, na afloop van de tentoonstelling, één of meer foto’s kopen voor 5 euro per stuk. Foto’s kunnen dan worden besteld via een mail naar info@sceijsden.nl onder vermelding van de foto. Met deze bijdragen wordt de inrichting van een nieuwe tentoonstelling mogelijk gemaakt.

Het Sociaal Centrum Eijsden is gelegen in het voormalig Groene Kruisgebouw, Prins Hendrikstraat 21, Eijsden. De expositie is gratis te bezichtigen van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur.

Voor meer info zie www.sceijsden.nl.