Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Befaamd danscafé Bloem komt terug in Sittard: ‘Alles wordt weer zoals het was, ook de disco-avonden in het weekend’

Uitbater Michael Caessens brengt de schilderijen terug aan de muur die bekend zijn van café Bloem.© Annemiek Mommers

Sittard -

Café Bloem keert terug naar de Markt in Sittard. Twee jaar geleden werd restaurant D’Keizer in het pand geopend, maar dat moest vorig jaar onverwacht zijn deuren sluiten. De nieuwe uitbater Michael Caessens (36) ziet nu een kans om het bekende danscafé te herintroduceren.

Marjolein Welling

Voor de transformatie tot restaurant kreeg het horecapand aan de Markt twee jaar geleden een flinke make-over, met onder meer een uitbouw voor toiletten en meer ruimte voor de zaak. Vorig jaar ging D’Keizer echter plotseling ter ziele. De combinatie van coronalockdowns, hoge energiekosten, inflatie en aanhoudende personeelskosten werden het restaurant fataal, zei voormalig eigenaar Dominique Hodzelmans eerder tegen de Limburger. Volgens hem heeft zijn zaak ‘nooit een eerlijke kans gehad.’

Lees ook: Bekend restaurant op Markt Sittard sluit na 1,5 jaar onverwacht en per direct de deuren: ‘Nooit eerlijke kans gehad’

Kans

Toen de zaak leeg kwam te staan, zag Michael Caessens een kans. Hij is al negen jaar eigenaar van Café De Hollande, eveneens op de Markt in Sittard. „De Hollande is een klein, bruin café met zijn eigen charme, maar de ruimte om groter te ondernemen werd hier altijd beperkt. Die mogelijkheid doet zich nu wel voor aan de overkant van de straat. Het is zeer ruim - zeker na de verbouwing -, je hebt de hele dag zon op het terras en er is een keuken voor lunch en kleine borrelhapjes. Ook heb ik er hele goede herinneringen aan: toen Bloem er nog inzat, ging ik er zelf vaker dansen.”

Lees ook: Café Bloem in Sittard omgetoverd tot een restaurant: poloshirts maken plaats voor overhemden

Dansen

Het danscafé wordt volgens Caessen gemist in Sittard. „Op een paar andere cafés en poppodium Volt na is er in de stad vrij weinig te doen voor mensen van achttien tot veertig jaar. Daarom wil ik weer ruimte maken voor goede dansfeestjes. Alles wordt weer zoals het was in Bloem: van het vrolijke bloemenlogo en de disco-avonden in de weekenden tot de inrichting.”

Per 1 februari krijgt Caessens de sleutel van café Bloem, dat tijdens de carnaval opengaat. Daarna gaat de zaak volgens de eigenaar even dicht om „de puntjes op de i te zetten.” De grote opening is op zaterdag 11 maart.