Themadag over journaliste en kopstuk Rote Armee Fraktion Ulrike Meinhof

Ulrike Meinhof.© UitTipsLimburg

Maastricht -

Rubico Filosofie & Cultuur houdt dinsdag 31 januari een themadag rond de Duitse Ulrike Meinhof.

Redactie

Zij staat samen met Andreas Baader en Gudrun Ennslin bekend als kopstuk van de links-extremistische terreurgroep Rote Armee Fraktion, die vele slachtoffers maakte, maar — aldus Rubico — ook als „journaliste met groot observeringsvermogen en actievoerder tegen wantoestanden in Duitse kindertehuizen”. „Ze organiseerden een reeks vreedzame, ongewapende acties tegen verouderde, autoritaire machtsstructuren. De campagne was een enorm succes en leidde uiteindelijk tot fundamentele hervorming.”

Lees ook: Ultieme poging om gepensioneerde RAF-terroristen te pakken: trio op lijst meest gezochte criminelen

‘Bambule’

In het kader van de campagne maakte Meinhof de film Bambule (protest), die op 24 mei 1970 door de ARD zou worden uitgezonden. Daar kwam het echter niet van. „Vanwege Meinhofs deelname aan de bevrijding van Andreas Baader (14 mei 1970). Een politieagent raakte daarbij gewond. Pas in 1994 werd de film voor het eerst getoond.” Tijdens de themadag gebeurt dat opnieuw. Spreker is filosoof Robert Kragting.

Het programma duurt van 11.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 16.00 uur. Deelname kost 49,50 euro, inclusief tekstmateriaal. Aanmelden kan via gemma.jansen@rubico.nu of 043-3631331.

Adres: Weustenraadstraat 3 in Maastricht.