Grote onzekerheid bij personeel Philips: vakbonden krijgen zondag inzage omvang massaontslag

© ANP /HH

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Redactie

De eind vorig jaar aangetreden topman Roy Jakobs uit Kerkrade kondigde in oktober al aan wereldwijd 4000 banen te schrappen, waarvan vierhonderd in Nederland. Daarbij zou ook verder naar de organisatie worden gekeken en eind deze maand zouden de nieuwe plannen worden gepresenteerd. Maandag komt Philips ook met zijn resultaten over heel 2022.

Over de hoeveelheid ontslagen willen alle bonden bij Philips, naast bovengenoemde drie is ook De Unie bij de onderneming actief, niet speculeren. Wel geven ze hun bezorgdheid aan. „We hopen dat het beperkt blijft”, zegt Suat Koetloe van De Unie, die wel aangeeft dat er al een tijdje onzekerheid heerst bij het personeel.

Meer dan duizend

Philips wil de aantallen niet bevestigen. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar.

De nieuwe reorganisatie bij Philips komt mogelijk nog harder aan dan die van drie maanden geleden. Boven op de vierduizend arbeidsplaatsen die eind oktober al werden geschrapt, komt maandag een nieuwe reorganisatie waarbij opnieuw duizenden banen op de tocht staan.

Aan het roer

Topman Roy Jakobs ontvouwt maandag bij de presentatie van de jaarcijfers zijn plannen voor de komende jaren. Hij staat dan ruim honderd dagen aan het roer. Bij de bekendmaking van de sanering eind oktober werd al duidelijk dat de gifbeker met een streep door vierduizend banen nog niet leeg was. Om „Philips aan een sterke toekomst te helpen”, liet hij doorschemeren aan een nieuw plan te werken.