Nissan Juke Hybrid: schoktherapie

© Nissan

Maastricht -

Om de Juke-verkopen een broodnodige impuls te geven, wordt een semi-elektrische variant aan de line-up toegevoegd.

Dries van den Elzen,

Toen we voor de eerste keer schreven over de huidige Nissan Juke, onderstreepten we nogmaals hoe verrast we waren over het succes van de eerste generatie. Met zo’n bizar uiterlijk en beperkte praktische inzetbaarheid gaf niemand er een stuiver voor. Maar de Juke bleek een onverwacht antwoord op een immer groeiende vraag naar cross­over-modellen. Destijds had hij nagenoeg het rijk alleen, tegenwoordig heeft zowat elk volumemerk iets korts en hoogs. Daarom is het even verrassend dat het succes van de Juke voortduurt, met ruimschoots meer dan duizend verkochte eenheden per jaar. Maar 2022 bleef de teller vooralsnog steken op een paar honderd, waardoor deze Juke Hybrid mogelijk precies op tijd arriveert om de orde te herstellen.

Aandrijving

Tot nu toe was de Juke alleen verkrijgbaar met een 114 pk sterke éénliter driecilinder die naar keuze met een handbak of automaat gecombineerd kon worden. In principe genoeg voor een auto van dit formaat, maar het kan natuurlijk altijd beter. Zoals met deze hybride-aandrijflijn, die zowel meer vermogen als een lager verbruik belooft. Het is niet verrassend dat de Juke Hybrid dezelfde aandrijflijn heeft als de Renault Captur E-Tech, wel dat hij pas twee jaar na de alliantiegenoot op de markt verschijnt. Laten we hopen dat die tijd goed besteed is aan het fijnslijpen van de techniek, aangezien onze ervaringen ermee tot op heden niet louter positief zijn geweest.

© Nissan

Ter herinnering: het gaat om een tamelijk bijzondere combinatie van een natuurlijk ademende 1,6-liter viercilinder met 94 pk, een 49 pk leverende elektromotor en een 20 pk sterke starter-generator. Zij zijn met elkaar in de echt verbonden door een transmissie die twee versnellingen heeft voor de e-motor en vier voor de viercilinder. Een koppeling en synchromeshes zijn overbodig, omdat de elektromotoren altijd kunnen worden gebruikt voor wegrijden vanuit stilstand en het synchroniseren van de versnellingen. Er zijn diverse combinaties mogelijk om de drie motoren te gebruiken voor aandrijving of het opwekken van elektrische energie, die kan worden opgeslagen in een 1,2 kWh-accupakket onder de vloer van de bagageruimte.

Complex

Voor het prettig functioneren van zo’n complexe aandrijflijn staat of valt alles met een slim algoritme. Bij diverse Renault-modellen hadden we geconcludeerd dat er de nodige gewenning en geduld nodig waren om onszelf met deze techniek te synchroniseren. Hoe meer haast je had, des te meer leverden de trage en onvoorspelbare reacties ergernis op. Of de ingenieurs van Nissan nou hardere of meer getalenteerde werkers zijn, of dat het de extra ontwikkelingstijd is geweest, feit is dat een en ander in deze Juke een stuk beter functioneert. Nog steeds moet je leren leven met het feit dat de geluiden en gedragingen van de verbrandingsmotor niet altijd overeenkomen met hetgeen je ‘m via het gaspedaal denkt te instrueren. Soms draait het blok meer of minder toeren dan verwacht, omdat er iets gesynchroniseerd moet worden of omdat er behoefte is aan het tussentijds bijvullen van de accu. En af en toe laat de transmissie nog steeds onheilspellende klik- en tikgeluiden horen. Maar doorgaans is de hoeveelheid vermogen die bij de voorwielen terechtkomt wel precies wat je verwacht. Bij lage snelheden verzet de elektromotor met z’n 205 Nm logischerwijs de bulk (of in veel gevallen zelfs honderd procent) van het werk. Maar de vermogensstroom daarvan gaat vloeiend over in die van de 1.6. Daarbij wandelt hij niet ‘traditioneel’ door de verzetten heen, maar krijg je meer een cvt-achtige reactie. Alleen bij tussen­acceleraties op hogere snelheden wil de motor weleens veel toeren en geluid maken, zonder dat je daarvoor evenredig veel acceleratiekracht terugkrijgt. Uiteindelijk heb je 143 pk gecombineerd vermogen en ook niet meer dan dat. Maar het haperen en schokken dat we van de Renaults kennen, kwam tijdens de testritten niet voor.

© Nissan

Interieur en uiterlijk

Voor de rest is de Juke goeddeels hetzelfde gebleven. Inzake het infotainmentsysteem met verouderde navigatie is er niet per se reden tot juichen, maar het kan ermee door. Het instrumentarium is dankzij de overbodigheid van een toerenteller vervangen door een digitaal dashboard met een eigen interface, waarin een grote rol is weggelegd voor een ‘powermeter’, die aangeeft hoeveel van de vermogensreserve wordt aangesproken of teruggewonnen. In het interieur is de knop ‘e-Pedal’ ook nieuw. Daarmee geef je aan hoeveel de auto op de (elektro)motor moet afremmen bij gas los. Daarbij is de kalibratie van het rempedaal goed gedaan, aangezien het omslagpunt tussen regeneratief en mechanisch remmen netjes is weggewerkt. Vanbuiten is de Hybrid onder andere te herkennen aan een afsluitbare grille en de aerodynamische wielen van de Ariya. Nog steeds is het onderstel aan de stevige kant, waardoor hij met 19-inch wielen behoorlijk kan stuiteren op slecht wegdek. Daarvoor krijg je wel een onderhoudend en lichtvoetig weggedrag terug. In de normale rijstand is de besturing extreem licht, maar in Sport zit er een fijne weerstand in. Ook reageert de aandrijflijn in die setting wat vlotter. Omdat er geen flippers of een pook zijn om zelf invloed uit te oefenen op de transmissie, is het voor de echte purist geen écht vermakelijke auto, maar binnen zijn segment is het samen met de Ford Puma zeker een van leukst rijdende.

© Nissan

Qua praktisch comfort lever je wegens de accu enkele tientallen liters bagageruimte in, terwijl het al niet de ruimste B-segment crossover was. De resterende 354 tot 1237 liter is aan de krappe kant. Afgezien daarvan is het nog steeds een volwaardige vierzitter met een veel ruimere achterbank en -instap dan de eerste generatie. In Nederland zal de Juke Hybrid vermoedelijk een groot deel van de verkopen opeisen. Door zijn lage CO2-uitstoot kan hij namelijk 600 euro goedkoper in de markt worden gezet dan de conventionele versie met automaat. Het prijsverschil met de handbak is 1800 euro in het nadeel van de Hybrid, maar daarbij is dus wel een automaat en hopelijk een lager praktijkverbruik inbegrepen. De hybride is vanaf het derde (en populairste) van vijf uitrustingsniveaus verkrijgbaar, voor 33.040 tot 35.840 euro.

Eindoordeel

In deze Juke presteert de hybride-aandrijving van Renault-Nissan zonder aanwijsbare nadelen, terwijl de evidente voordelen en het eigenwijze karakter van de auto onverminderd aanwezig zijn.

Specificaties Nissan Juke Hybrid

  • Prijs: € 33.040,--
  • Topsnelheid: 166 km/h 
  • Acceleratie 0-100 km/h: 10,1 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 1 op 20
  • CO2-emissie: 114 g/km
  • Brandstofmotor: vier-in-lijn, 1598 cm3
  • Max. vermogen: 94 pk (69 kW)/5600 min-1 
  • Max. koppel: 148 Nm/3600 min-1 
  • Elektromotor: 49 pk/205 Nm
  • Max. systeemvermogen: 143 pk/n.b. Nm
  • Accu: 1,2 kWh
  • Transmissie: multimodale achttraps automaat
  • Massa leeg: 1287 kg

Alle gegevens zijn fabrieksgegevens