Website Crimitalk biedt ouders handvatten om gesprek aan te gaan over criminaliteit

© Getty Images

Maastricht/Venlo -

Steeds meer gemeenten wijzen ouders en verzorgers op het bestaan van website Crimitalk, een initiatief van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) en de provincie Limburg.

Redactie

Daar zijn vragen te vinden aan de hand waarvan men het volgens de initiatiefnemers noodzakelijke gesprek kan aangaan over zaken als criminaliteit, drugs en wapenbezit. De website schotelt bezoekers digitale kaarten met vragen en stellingen voor, die de basis kunnen vormen voor een gesprek tussen opvoeder en kind. Verder kan online worden ‘doorgeschakeld’ naar de Kindertelefoon, Fier! en Meld Misdaad Anoniem.

Lees ook: Niets geleerd van moord op Xavier (19) uit Sittard? Tieners opgepakt voor autodiefstal, brandstichting en drugsbezit

„Luister goed naar het kind en stel vragen. Vraag bijvoorbeeld naar persoonlijke ervaringen, naar vrienden of dingen die op school of in de buurt gebeuren”, adviseert Crimitalk. „Voorkom een verwijtende of beschuldigende toon. Dit maakt dat een kind een volgende keer het gesprek ontwijkt.” Ouders wordt daarnaast aangeraden het onderwerp zo nu en dan opnieuw ter sprake te brengen.

Kijk voor meer info op crimitalk.nl.