Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Verzet tegen plannen voor sloop deel kerk Puth voor woningbouw: ‘Gebouw verdient bescherming als monument’

Het parochiebestuur wil de kerk in Puth deels laten slopen om plaats te maken voor nieuwe woningen.© Ermindo Armino/archief De Limburger

Puth/Schinnen -

Het Cuypersgenootschap is tegen plannen van het parochiebestuur om de kerk in Puth deels af te breken en hier woningen te bouwen. De erfgoedorganisatie breekt overleg over de toekomst van de kerk af.

Geertjan Claessens

Van de Canisiuskerk in Puth blijven de toren, de pastorie en mogelijk de Mariakapel overeind als de plannen doorgaan. Het is volgens door het parochiebestuur benaderde projectontwikkelaars onbetaalbaar om het hele gebouw te herbestemmen. Daardoor worden volgens het Cuypersgenootschap het overgrote deel van het ‘bouw- en kunsthistorisch waardevol bevonden kerkgebouw’ en de sacristie vervangen door nieuwbouw.

Lees ook: Canisiuskerk in Puth wil andere invulling verzakte kerk onderzoeken; appartementen nadrukkelijk in beeld

De landelijke erfgoedorganisatie breekt het overleg met het parochiebestuur af zolang de sloopplannen niet van tafel gaan. Er liepen bemiddelingsgespreken vanwege de onenigheid tussen het parochiebestuur en de erfgoedorganisatie.

Het vroegere kerkbestuur verzocht eerder de kerk tot gemeentelijk monument te verklaren. Nadat Puth opging in een federatie met de parochies Schinnen, Oirsbeek en Doenrade liggen de kaarten anders. Het Cuypersgenootschap verzocht de gemeente opnieuw het godshuis een beschermde status te geven. Na anderhalf jaar ligt er nog geen voorgenomen besluit, dus is er volgens de gemeente geen sprake van voorbescherming. Beekdaelen wacht de uitkomsten van een aanvullend onderzoek af en wil uiterlijk in maart een besluit nemen.

Lees ook: Aanvraag om kerk Puth te beschermen ligt lang in de la omdat gemeente twijfelt: is het een monument of niet?

De parochie stelt dat het openhouden van de kerk onbetaalbaar is vanwege de gebreken aan het gebouw. Daarom wil het bestuur het gebouw verkopen om ruimte te maken voor woningen, waaraan in Puth behoefte is. De kerk is aan de eredienst onttrokken. Deken Jack Honings zegt dat de beeldbepalende delen van het pand overeind blijven. „Ik ben blij dat het kerkbestuur met een plan komt waar mensen in Puth iets aan hebben. Niemand heeft er iets aan als het gebouw leeg blijft staan.”

Lees ook: Ongeloof bij hoorzitting over sluiting kerk van Puth

Zondag houdt het parochiebestuur om 12.15 uur een bijeenkomst over de plannen in de pastorie in Puth.