Acht doden en meerdere gewonden bij schietpartij in Jeruzalem

Israëlische veiligheidsdiensten en ambulancepersoneel na een dodelijke schietpartij bij een synagoge in Jeruzalem.© ANP/AFP

Bij een schietpartij in een synagoge in Jeruzalem zijn acht doden en zeker tien gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn onder meer een 70-jarige vrouw en een 14-jarige jongen. Dat melden Israëlische media, die spreken van een terroristische aanslag. De schutter begon te vuren toen mensen het gebedshuis in de wijk Neve Yaakov na de sabbatviering verlieten.

Redactie

De schietpartij vond plaats in een nederzetting in Oost-Jeruzalem. De politie heeft de schutter neergeschoten en sluit een terroristisch motief niet uit. Ambulances zijn massaal aanwezig. Volgens de Israëlische nieuwssite Arutz Sheva stapte de schutter kort uit een auto om het vuur te openen. Vervolgens zou hij, samen met een ander, snel zijn weggereden. De politie is nog op zoek naar deze andere persoon.

Vuurwerk

In Jenin op de Westelijke Jordaanoever en andere plekken met Palestijnse bewoners werd de dodelijke aanslag volgens mediaberichten begroet met vuurwerk en vuurwapens die in de lucht werden afgeschoten. De Verenigde Staten veroordeelden de „vreselijke” aanval. Joden luidden op vrijdagavond hun wekelijkse rustdag in.

Het zou mogelijk gaan om een wraakactie op de Israëlische legerinval in Jenin eerder deze week, zo spreekt terreurorganisatie Hamas over een „natuurlijke reactie.” De situatie tussen Israël en Palestijnen is gespannen nadat bij een actie van het leger op de Westelijke Jordaanoever deze week negen doden vielen, onder wie Palestijnse militanten. Het kwam daarna tot raketaanvallen vanuit de Gazastrook, die Israël beantwoordde met luchtaanvallen.