Keje Molenaar die pleit voor de terugkeer van Overmars bij Ajax: het tekent feilloos in wat voor klimaat Edwin van der Sar moet werken

COLUMN - Als een skiër op gras slalomde hij door de persconferentie, Edwin van der Sar. Struikelpartijtje hier, duikelingetje daar. En hup, daar ging-ie weer, na afloop van het gelijkspel van Ajax tegen FC Volendam. Het was om medelijden mee te krijgen, de wijze waarop hij het onvermijdelijke ontslag van zijn trainer Alfred Schreuder toelichtte.

Ronald Waterreus

Nee, ik voel niet per se de behoefte om Van der Sar te verdedigen. Al was het maar omdat hij er zelf ook niet voor terugdeinst om over lijken te gaan. Het laatste fluitje van de scheidsrechter echode donderdagavond nog na in de Arena, toen al een persbericht de printer uitrolde waarin uitgebreid het vertrek van de trainer werd toegelicht. Voor de trainer, van wie een dag eerder nog bezworen werd dat hij niet de hoofdschuldige was aan Ajax’ verval, lag kennelijk al een vertrekbrief op de plank. Over opportunisme en tactisch voorselecteren gesproken. Onder druk van de RvC voelde Van der Sar blijkbaar aan dat hij maatregelen moest nemen. Anders zou niet Schreuder maar hijzelf weleens kunnen wieberen.

Toch pas ik er ook voor om mee te gaan in die ‘Van der Sar moet nu ook weg’-hetze, die rondom het duel met Excelsior van zondagmiddag alleen maar verder aanwakkerde. Ja, natuurlijk is het Ajax-onwaardig om een algemeen directeur onhandig met zijn stopwoordjes ‘eigenlijk’ en ‘inderdaad’ te zien strooien, terwijl een formele toon op zo’n moment gerechtvaardigd is. Maar dit is nu eenmaal het gevolg van de ‘fluwelen revolutie’ van Johan Cruijff, die zo nodig per se oud-voetballers op cruciale posities wilde. Dan moet je op de koop toenemen dat er al tien jaar een directeur zit die niet de capaciteiten heeft om directeur te zijn. In elk geval niet de communicatieve capaciteiten. Van der Sar nu op basis van zijn knullige voorkomen afrekenen zou de wereld op zijn kop zijn.

Feit is dat de hele cultuur in en rondom die club domweg verrot is. En niet alleen omdat RvC en directie niet op een lijn zitten of omdat clubicoon Daley Blind als grofvuil aan de kant is gezet. Bij ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie hoorde ik de invloedrijke Keje Molenaar, een advocaat nota bene, gisteren doodleuk pleiten voor de terugkeer van Marc Overmars als technisch directeur. Want: hij had vast wel geleerd van zijn grensoverschrijdende gedrag. Het enige wat ik dacht was: hoe zou Molenaar gereageerd hebben als zijn dochters de appjes hadden gekregen waarmee Overmars zijn aftocht inluidde? Het tekent feilloos in wat voor klimaat Van der Sar moet werken.

Wat mij betreft verdient hij daarom een laatste kans als Ajax-baas. En die kan hij pakken door eindelijk een waardige opvolger aan te stellen van Erik ten Hag. Hoewel Arne Slot de beste optie is, snap ik dat hij op dit moment past voor zo’n transfer. En dan is er wat mij betreft slechts één alternatief: Peter Bosz. Met zijn kennis en uitstraling kan hij het boegbeeld zijn wat Van der Sar als bestuurder nooit zal worden.