Jacht op Nederlands spaargeld geopend: tweede bank richting 2 procent

© archief

Na jaren waarin de spaarrente rond het nulpunt schommelde, is deze nu weer aan het oplopen. Nadat een beleggingsplatform onlangs de Nederlandse markt heeft betreden met het aanbod van 2 procent rente op een vrij opneembare spaarrekening, beweegt nu ook de eerste Europese bank die richting op.

Marlou Visser

Openbank, gevestigd in Spanje, biedt vanaf maandag 1,5 procent rente aan op spaartegoeden tot 200.000 euro. Bovendien krijgen nieuwe klanten een half jaar lang 2 procent op de eerste 100.000 euro aan spaargeld. De Spaanse bank lonkt zo opzichtig naar de Nederlandse berg met spaargeld.

Spaargeld tot een ton valt onder het Europees depositogarantiestelsel. In het geval van Openbank staat de Spaanse overheid garant mocht de bank failliet gaan. In het geval van Trade Republic de Ierse overheid, omdat het beleggingsplatform samenwerkt met het Ierse Citibank.

Haasje over

Hiervoor waren het de Nederlandse onlinebank Bunq en het Estse Bigbank die haasje over speelden om bovenaan de lijst met hoogste spaarrentes te staan. Bigbank biedt nu 1,30 procent, Bunq 1,31 procent.

Ook de grootbanken verhogen inmiddels mondjesmaat hun spaarrentes. Rabobank maakte als eerste bekend de rente per half februari te verdubbelen van 0,25 naar 0,50 procent. Geldexpert Amanda Bulthuis verwacht dan de anderen binnen enkele weken zullen volgen.

Lees ook: Rabobank verhoogt spaarrente, andere banken zullen volgen: ‘Het tij is nu gekeerd’