Drie luiaards overleden nadat ze 24 uur in ijskoud, stilstaand vliegtuig moesten blijven zitten op vliegveld Luik

Een luiaard.© Getty Images

Luik -

Op de luchthaven van Luik zijn afgelopen zaterdag drie luiaards overleden, nadat ze urenlang in een ijskoud vliegtuig zaten. Dat meldt Waalse nieuwssite Sudinfo.

Redactie

Het vliegtuig van een Qatarese luchtvaartmaatschappij landde op zaterdag 21 januari vanuit Peru vroeg in de ochtend op de luchthaven van het Belgische Bierset, die gespecialiseerd is in het transport van dieren. De dieren zouden vanuit Luik overgebracht worden naar Indonesië, maar de lading van het toestel kon niet gelost worden door de sneeuwval die de Luikse regio teisterde.

Ijskoud

De dieren bleven daarom urenlang in het ijskoude vliegtuig zitten, terwijl ze normaliter leven bij temperaturen van zo’n 20 à 25 graden Celsius. Pas zondag in de vroege middag werd het vliegtuig gelost, en werd vastgesteld dat drie luiaards de kou niet overleefd hadden.

Volgens Sudinfo wijzen alle betrokkenen inmiddels met de beschuldigende vinger naar elkaar: de luchtvaartmaatschappij, de dienst verantwoordelijk voor het lossen, en de luchthaven. Er zou momenteel een onderzoek uitgevoerd worden om de verantwoordelijkheden vast te stellen. De Waalse minister van Dierenwelzijn Céline Tellier overweegt alvast sancties, liet ze maandag weten.

In eerste instantie werd maandagochtend meegedeeld dat het nieuws over beren ging. Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier moest die info later op de dag rechtzetten. De dieren in kwestie waren geen beren, maar wel luiaards.