Hans Fiering neemt na 34 jaar afscheid van Bremen Bouwadviseurs

Na 34 jaar bij Bremen Bouwadviseurs gewerkt te hebben, waarvan 20 jaar als algemeen directeur, heeft Hans Fiering (59) op 1 januari het stokje doorgegeven aan zijn managementteam. “Ik ga zeker niet stilzitten, maar wat ik precies ga doen, weet ik nog niet. Ik zie wel wat op mijn pad komt.”

Redactie Ondernemen in Limburg

24 uur per dag ‘aan’Na eerst een aantal jaren in dienstverband gewerkt te hebben voor Bremen Bouwadviseurs nam Hans Fiering twintig jaar geleden de aandelen over van oprichter Bert Bremen. Vanaf toen stond hij -zoals hij zelf zegt- 24 uur per dag ‘aan’. “Dat hoort er natuurlijk allemaal bij en voor alle duidelijkheid het waren prachtige tijden. Na twee decennia vond ik het goed geweest en wilde ik ruimte creëren voor mezelf. Maar ook voor het bedrijf en de partners. Ik merk nu, nadat ik de keuze gemaakt heb, dat me dit een goed gevoel geeft. Ik blijf nog tot 1 juli in dienst om lopende zaken af te ronden en over te dragen. Daarna ga ik genieten van drie maanden vakantie en op 1 oktober zie ik wel wat op mijn pad komt. Dat kan branche gerelateerd zijn, maar wellicht ook iets heel anders. Ik laat me verrassen.”

Nieuw managementteamMartijn van Weers (39), Tim Blijlevens (38) en Daniel Delfin Goncalves (36) worden gelijkwaardig aandeelhouder van Bremen Bouwadviseurs. Samen met de huidige MT-leden Roland de Backer en Ron van den Berg zullen ze het managementteam vormen. Hans Fiering heeft er alle vertrouwen in dat met dit team een mooie toekomst in het verschiet ligt voor Bremen Bouwadviseurs. ”En als ze mij in de toekomst nodig hebben, zal ik op de achtergrond altijd beschikbaar zijn. Bremen blijft toch mijn kindje.”

NOS JournaalHoogtepunten waren er voor Hans Fiering in de afgelopen jaren genoeg. Maar de bouwkostenramingen van het stadhuis van Den Haag -zo’n dertig jaar geleden- blijft hem altijd bij. “Op 24 december dienden wij het rapport in en ’s avonds werden de uitkomsten ervan besproken in het NOS Journaal. Dan ben je toch wel trots als bureau uit Heerlen.” Naast Heerlen heeft het bedrijf ook een vestiging in Rotterdam, werken er 35 professionals en behoren gerenommeerde namen als Beurs van Berlage (Amsterdam), Amare (Den Haag), Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam), Brightlands Smart Service Campus (Heerlen), Vekoma (Vlodrop), Neptunus (Kessel) en Amsterdam UMC tot hun opdrachtgevers. Over het dieptepunt hoeft Hans Fiering niet lang na te denken. “Dat was het plotseling overlijden van mede-eigenaar Karel de Bruijn in 2008. Met z’n allen denken we nog vaak aan hem. Bijzonder vind ik ook dat zijn jongste dochter Floor nu bij ons werkt.”

BouwwereldOp de vraag hoe hij tegen de huidige bouwwereld aankijkt, is Hans Fiering stellig: “We hebben tegenwoordig zoveel last van regelgeving dat daar meer tijd in gaat zitten dan innovatie en techniek. Het lijkt wel of ‘bouwen’ bijzaak is geworden. Het is dusdanig gecompliceerd geworden dat adviseren niet gemakkelijker is geworden. De overheid vliegt deskundigen uit de markt in om regelgeving op te stellen en vervolgens is er een gebrek aan controle. Dat komt de bouwwereld niet ten goede. Ik voorspel ook dat straks iedereen in de bouwwereld een manager wet- en regelgeving nodig heeft.”