Lezing over aquathermie: warmte halen uit de Zuid-Willemsvaart

Wim Op den Buysch neemt handmatig watermonsters uit het kanaal.© Warm Wonen in Weert

Weert / Nederweert
Silke van Deelen

Wim Op den Buysch, lid van het Kennisplatform van WeertEnergie vertelt op donderdagavond 2 februari over de Zuid-Willemsvaart als natuurlijke warmtebron met behulp van aquathermie.

De Zuid-Willemsvaart was niet alleen in de vorige eeuw belangrijk voor de steden en gemeenten waar het kanaal doorheen stroomt, ook nu kan het een rol spelen in de energievoorziening. Het gaat om de warmte van het water. Met die warmte zou je bijvoorbeeld huizen of bedrijven kunnen verwarmen, zonder CO2 uit te stoten. Een van de redenen waarom er de laatste tijd steeds meer aandacht voor aquathermie is.

„Waarom zouden we deze natuurlijke warmtebron niet benutten”, zegt Wim Op den Buysch. Een aantal jaren nam hij handmatig watermonsters uit het kanaal. Wat blijkt? ’s Winters blijft de temperatuur van het water rond de zes graden Celsius schommelen. „Maar ’s zomers kan die oplopen tot wel vijfentwintig graden. Deze warmte laten we zomaar voorbij stromen. Met aquathermie zouden we die warmte ook in de zomer kunnen opslaan en in de winter gebruiken om gebouwen mee te verwarmen.”

Aanvang 19.30 uur in de Warm Wonen Winkel aan de Meikoel 3 in Weert. De presentatie is gratis bij te wonen.

Aanmelden kan via www.warmwoneninweert.nl.