Venlose stadsprins treedt voortaan al op vastelaovenddinsdag af

© Lé Giesen

Venlo -

De prins van Jocus regeert vanaf dit seizoen niet meer tot november, als de pronkzitting is, maar tot vastelaovenddinsdag. Jocus heeft dat besloten omdat dat „logischer” is.

Kitty Borghouts

Het besluit is genomen omdat binnen het bestuur van Jocus het gevoel leefde dat het huidige verhaal onlogisch was, laat de vereniging weten. „We hebben het besluit allereerst besproken met verschillende trio’s uit het verleden. Een aantal daarvan gaf aan dat het toch wel vreemd is om op de elfde van de elfde weer in vol ornaat te verschijnen. Zeker nadat op vastelaovesdinsdag de muts al is afgezet”, aldus vorst en voorzitter Roel Versleijen.

Het huidige format, waarbij de prins op de Groëte Prônkzitting in november aftreedt, maakte dat het verhaal van de Venlose vastelaovend ‘vreemd’ in elkaar stak, vindt Jocus. „Het voelde onlogisch”, aldus Versleijen. „Wij vieren de vastelaovend in de Rijnlandse traditie en hebben het in grote lijnen ingericht naar Keuls voorbeeld. Daar zie je na vastelaovendsdinsdag het Dreigestirn ook niet meer.”

Het moment van aftreden wordt nu verplaatst naar het Mutsaafzette op vastelaovesdinsdaag middernacht. Versleijen: „Dat doet het meeste recht aan ons verhaal. Het inmiddels traditionele Mutsaafzette is een uitgelezen moment daarvoor. We kunnen dan het aftreden delen met de duizenden Venlonaren die zich om middernacht verzameld hebben voor het stadhuis.”