Greenpeace voert actie op transportschip met boorplatform Shell

Greenpeace in actie bij een olietank in Rotterdam in 2021.© EPA

Amsterdam -

Activisten van Greenpeace hebben volgens de milieuorganisatie uit protest een schip beklommen dat een boorplatform van Shell vervoert.

Redactie

Het transportschip White Marlin is van de Nederlandse maritiem dienstverlener Boskalis. Volgens Greenpeace is het vier activisten gelukt om er op de Atlantische Oceaan, in de buurt van de Canarische Eilanden, met touwen op te klimmen.

De activisten komen uit Argentinië, Turkije, de VS en het Verenigd Koninkrijk. Het schip vervoert een groot platform dat voor olie- en gaswinning kan worden gebruikt. Het 34.000 ton zware Shell Penguins FPSO is een drijvend productieplatform. Boskalis meldde begin december dat het schip met het platform erop was vertrokken vanuit het Chinese Qingdao. Het is op weg naar Noorse wateren.

De boodschap van Greenpeace bij het protest op zee luidt: „Stop met boren. Begin met betalen.” De organisatie vindt dat Shell moet stoppen met de winning van fossiele brandstoffen, omdat die bijdraagt aan de opwarming van de aarde, en moet betalen voor de gevolgen van die opwarming.

De actie komt twee dagen voor de presentatie van de jaarcijfers over 2022 van Shell.