Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Voor Bjorn en Mieke begint het vastelaovesseizoen deze keer pas na het LVK: ‘Het zal best even lastig zijn om weer in de stemming te komen’

Bjorn en Mieke moeten vrijdag de Bertha Paulissen-trofee weer inleveren bij de stichting LVK.© Kim Huys

Venray -

Het had vrijdagavond hun achtste LVK-finale kunnen worden en dat ook nog eens voor duizenden vastelaovesvierders in eigen dorp. Maar de zwangerschap van Mieke en de geboorte van haar tweede kindje Olivia gingen voor. Dus begint het vastelaovesseizoen voor Bjorn en Mieke dit jaar pas op 3 februari. Als ze de Bertha Paulissen-trofee hebben ingeleverd. „Het is ook wel leuk om een keer naar de finale te kíjken.”

Ronald Colée

Voor het eerst in zeven jaar heeft Bjorn Poels de verjaardag van zijn vrouw Jolijn weer eens kunnen vieren. Haar 33ste nog wel. Een surpriseparty met familie en vrienden in hun favoriete restaurantje. En daarnaast heeft hij ook nog met twee maten een weekendje in de Spaanse zon kunnen doorbrengen.

Momenten die er de afgelopen tien jaar vaak bij inschoten sinds hij met Mieke Janssen het vastelaovesduo Bjorn en Mieke vormt. „Normaal is het vanaf november elk weekend raak. Staan we altijd wel ergens op een bühne. Nu hebben we alleen de 11devande11de opgetreden en daarna de hele maand december en de hele maand januari vrij gehad.”

Kaartje

De reden? De gelukswens die ze in juni ontvingen. „We zaten in de auto op weg naar een optreden toen Mieke zei: ‘we hebben nog een kaartje gekregen’. Toen ik de enveloppe openmaakte om het te lezen, bleek er een echofoto in te zitten. Verwachtten zij en haar vriend Kim hun tweede kindje.” Lachend: „Dat is het risico van deze leeftijd (Poels is 35 en Janssen 37).” En nog voor het goede nieuws goed en wel was doorgedrongen zei Mieke: „Ik heb het ook al uitgeteld. Ik denk dat we net voor de vastelaovend weer kunnen knallen.”

Zelf is hij nu vader van drie kinderen van vijf, drie en een jaar oud, en Mieke nu moeder van twee. „Je hebt het niet voor het uitkiezen hè. Die van mij zijn in de lente en de zomer geboren, die van Mieke twee keer in de winter. Ook nog op exact dezelfde dag, 20 december, hilarisch. Maar voor mij als man is dat sowieso anders: ik hoef tijdens een zwangerschap niet met een dikke buik op het podium rond te lopen.”

Mieke Janssen en Bjorn Poels wonnen vorig jaar na vier ereplaatsen voor het eerst het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer.© John Peters

Erelijst

Mieke moest dat net als in 2020 toen haar zoon Lev werd geboren wel. „Ik heb tegen haar gezegd: jij bepaalt. Daardoor hebben we tot en met november toch nog veel optredens kunnen doen.”

Gelukkig maar, want na een LVK-erelijst die er mocht zijn met zes finaleplaatsen en vier ereplaatsen, grepen ze vorig jaar op de eerste dag dat theaters en schouwburgen na corona weer open mochten tijdens hun zevende finale - ook nog in eigen dorp - de zege met hun lied Âltied Ope.

„Ook toen hadden we net als nu niet echt een voorseizoen gehad. En waar je normaal na het winnen van het LVK overstelpt wordt met extra aanvragen voor optredens, kregen we nu te maken met programma’s die al vol zaten door alle doorgeschoven boekingen. Wel merkten we dat we door onze LVK-winst gevraagd werden voor veel leuke dingen buiten het seizoen: bruiloften en partijen, maar ook festivals als Festilaovend, Stereo Sunday en Solar.”

Nieuwe nummer

Ofschoon ze al vrij ver waren met hun nieuwe LVK-nummer, was al direct duidelijk dat dat nog een jaar op de plank zou blijven liggen. „Als je meedoet aan het LVK, moet je er ook vol voor gaan en niet zeggen: vanwege de zwangerschap van Mieke kunnen we niet aanwezig zijn bij de halve finales. Dat werkt niet. Dan maar een jaartje toekijken.”

De 47ste LVK-finale: dit zijn de twintig finalisten

Dit jaar schreven 161 deelnemers zich in voor de 47ste editie van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Twintig van hen, onder wie vier oud-winnaars en zes debutanten, wisten zich te plaatsen voor de finale die vrijdagavond gehouden wordt in een feestpaviljoen aan de Franklinstraat in Oostrum. Net als voorgaande jaren is deze eindstrijd weer live te volgen bij L1. Zowel op radio (18 uur) als tv (20 uur). Even voor elven zal bekend zijn wie Bjorn en Mieke zal opvolgen als winnaar van het LVK.

De volgorde van optreden is als volgt: 1. Pruuf Mar - Ojjem Blieve Hale (Ysselsteyn), 2. Sjöppe Aos - Ut bönke van de jas (Heel), 3. Rempetemp - Noeëts mieër weg (Oirsbeek), 4. Hoondervel - Angersom-se Heimwee (Haelen), 5. Ivo van der Bijl - Es Adam gay waor gewaes (Elsloo), 6. D’r Tim - De voesregel (Kerkrade), 7. Wild Vleisj - De Sjoenkelpolonaise (Elsloo), 8. De Plekbend - Van ‘t gaas (al)aaf?! (Arensgenhout), 9. Verrékkes Moj - Los van de groond (Venray), 10. Marleen Rutten - Mich neet belle! (Hunsel), 11. De Geliënde - (Sjt)optoch!!! (Hulsberg), 12. W-Dreej - Waat klink det good (Venlo), 13. Spik en Span - Dao! (Susteren), 14. GoedZat - TE (Veulen), 15. ‘t Graotekoeër - Dalik (Neer), 16. Don Kiesjot - Ver laeve mer eine keer (Guttecoven), 17. Niels en Kay - W.A.L.S. (Wil Altied Lekker Sjoenkele) (Oost-Maarland), 18. Prins & Aod Prinse Graashook - Te Vaste-te-te-laovend (Grashoek), 19. De Breurkes & APK-Side - Fieést Club Limburg! (Panningen), 20. Oët de maot - Det zien de feite (Venlo).

Toch valt hen dat zwaarder dan gedacht. „Toen ik Mieke de dag na de bekendmaking van de finalisten aan de lijn had, zei ze: ‘gohhh….ik mis het echt’. Als we vrijdag de Bertha Paulissen-trofee terug moeten geven en het LVK mogen openen met ons winnende liedje van vorig jaar is het vrijwel meteen vastelaovend. Zonder voorseizoen en zonder nieuw nummer.”

Optredens

In hun geval betekent dat tussen de dertig en veertig optredens in twee weken tijd waarvan het merendeel tijdens de vastelaovend zelf. Voornamelijk op pleinfestijnen en optochtballen. Door de hele provincie. „Het zal best lastig zijn om zonder aanloop weer in het ritme te komen maar ach we repeteren nooit, studeren ook nooit een act in, laten ons gewoon leiden door de emoties van het publiek, dus dat zal wel goedkomen.”

Doordat hun seizoen nu pas begint, beleven ze ook de LVK-finale vrijdag anders. „Normaal hoor je de nummers van anderen voor het eerst op Facebook en denk je ‘mwah leuk’, dan zie je ze tijdens de halve finale in actie en denk je ‘vet’ en vervolgens aanschouw je ze ergens live en denk je: ja, dit is top! Maar nu hebben we ze alleen maar op tv in actie kunnen zien.”

Nadat ze het LVK hebben geopend, moeten Bjorn en Mieke vrijdag vanaf het artiestendek toekijken.© John Peters

Playlist

Voor zijn voorspelling van de finalisten maakte dat geen verschil. „Ik zit voor mijn werk (Poels is commercieel directeur en mede-eigenaar van een softwarebedrijf) veel in de auto. Dus luister ik onderweg - zodra die er is - de playlist met de zestig halvefinalisten.”

Het eerste liedje dat hij daarbij opzet, is altijd dat van Spik en Span. „Om te horen waar ze nu weer mee zijn gekomen. Omdat het steeds anders is qua stijl, maar toch vastelaovend.”

Op basis daarvan maakt hij een eigen voorspelling welke twintig liedjes de finale halen. „Dit keer had ik er veertien goed. Vergelijkbaar met andere jaren. Zeven of acht kun je er natuurlijk altijd blind invullen, maar hier en daar zat er toch een verrassing tussen.”

Derde kindje?

Wie er vrijdag met de winst aan de haal gaat? Poels heeft geen idee. Al verwacht hij dat Spik en Span, Hoondervel en Pruuf Mar hoge ogen zullen gooien. „Wat dat betreft is het ook wel fijn om een keer naar de finale te kunnen kíjken.”

Lees ook: De pijn van LVK-aftocht zit diep bij Henk Hover: ‘Het is nog steeds lastig en moeilijk. Ik heb nog geen uitzending gezien of gehoord’

Eén keer? Weet hij dat zeker? Wat als hij in juni op weg naar een optreden opnieuw een kaartje in de handen gedrukt krijgt en zich 20 december kindje drie van Mieke en Kim aandient? Bjorn (lachend): ,,Mieke heeft me gezegd dat het bij twee blijft. Dus in principe is haar gezinnetje nu compleet, maar je weet nooit. Ik kan het haar en Kim van harte aanbevelen voor een derde te gaan, want ik weet hoe dat is. Maar dat is toch echt aan henzelf.”