Tijdelijke jeugdgevangenis in Evertsoord blijft minstens een jaar langer open

De gevangenis in Evertsoord (archieffoto).© ANP

De tijdelijke jeugdgevangenis op het terrein van de penitentiaire inrichtingTer Peel in Evertsoord blijft minstens een jaar langer open dan aanvankelijk de bedoeling was.

Redactie

De jeugdgevangenis Horsterveen zou eigenlijk eind dit jaar weer sluiten, maar dat wordt nu zeker een jaar later, eind 2024 dus. Volgens minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) heeft dat te maken met personeelsproblemen bij de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim, Zuid-Holland.

Die wordt uitgebreid en daarvoor is meer personeel nodig. Maar de krapte op de arbeidsmarkt gooit roet in het eten: de werving van nieuw personeel vergt meer tijd dan verwacht, meldt de minister. Pas zodra de instelling in Sassenheim volledig operationeel is, kan de tijdelijke voorziening in Evertsoord dicht.

Lees ook: Ter Peel Evertsoord wordt tijdelijk ook gevangenis voor jongeren

Leegstaand

De jeugdgevangenis Horsterveen ging in de herfst van 2021 open in een leegstaand gedeelte van vrouwengevangenis Ter Peel, maar is daar wel van gescheiden met een eigen ingang, een aparte luchtplaats en andere voorzieningen.

De jongeren die hun straf uitzitten in Evertsoord zijn veroordeeld tot celstraffen van maximaal 90 dagen, hebben geen specialistische hulp nodig en hebben geen levens- of zedendelicten gepleegd.