Heijnen: beperk de impact van ov-stakingen voor de reiziger

© ANP / ANP

Den Haag -

De impact van de aangekondigde stakingen in het openbaar vervoer op de reiziger moet zo veel mogelijk beperkt blijven, vindt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Zij roept de onderhandelende partijen op om „constructief het gesprek aan te gaan” zodat de stakingen niet onnodig lang duren.

Redactie

Vrijdag meldde vakbond FNV dat treinpersoneel van het streekvervoer zich volgende week aansluit bij de eerder aangekondigde meerdaagse staking bij regionale vervoerders, met name busbedrijven. Ook CNV doet mee aan de stakingen, vakbond VVMC sluit zich enkele dagen aan. De stakers willen dat hun lonen meestijgen met de inflatie en dat er maatregelen worden genomen tegen werkdruk.

Heijnen benadrukt dat het een recht is om te mogen staken. Ze zegt vaak gesprekken te hebben met vervoerders over de belangen van de reiziger. „Maar het is echt aan de werkgever en de werknemer om er samen uit te komen.”

Geen extra drukte

De Nederlandse Spoorwegen verwachten geen extra drukte volgende week als het streekvervoer staakt. Volgens een woordvoerder is er maar een heel beperkte overlap tussen bus- en spoorlijnen van andere vervoerders en die van NS. „De ervaring leert dat we geen extra materieel hoeven in te zetten.”

Het streekvervoer staakt volgende week van maandag tot en met vrijdag. Daardoor rijden er buiten de grote steden minder of geen bussen. Ook treinen van andere bedrijven dan NS rijden niet of minder vaak. „Maar op die trajecten rijden wij over het algemeen niet, dus leidt dat niet tot een toestroom van nieuwe reizigers”, aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman is er zelfs een kans dat het rustiger wordt in de trein volgende week. „Veel mensen kunnen dan mogelijk niet met de bus naar het station komen”, verklaart hij. NS denkt ook dat meer mensen thuis zullen werken.

Lees ook: Deel medewerkers streekvervoer staakt donderdag al