Veldrijdster Van Empel soleert naar wereldtitel in Hoogerheide

Fem van Empel op weg naar de wereldtitlel.© ANP/HH

Veldrijdster Fem van Empel heeft in Hoogerheide de wereldtitel veroverd bij de elitevrouwen. De 20-jarige Brabantse was op het parcours van Hoogerheide veruit de sterkste en had halverwege al een flinke voorsprong. Haar landgenote Puck Pieterse werd tweede, met Lucinda Brand als derde was het podium volledig Nederlands.

Redactie

Van Empel, afkomstig uit Den Dungen, is de opvolgster van Marianne Vos en de vierde Nederlandse wereldkampioene op rij. Afgelopen najaar pakte ze in het Belgische Namen ook al de Europese titel, terwijl ze ook het wereldbekerklassement won. Sinds dit jaar komt ze uit voor Jumbo-Visma.

Van Empel had op basis van haar leeftijd nog bij de beloften kunnen rijden, maar koos er eerder al voor de overstap naar de eliterensters te maken. Dat deed de eveneens 20-jarige Pieterse dit jaar ook.

Zondag komen de mannen in actie, waar een tweestrijd wordt verwacht tussen de Nederlander Mathieu van der Poel en de Belg Wout van Aert.

Nys pakt wereldtitel beloften, zilver voor Del Grosso

De Belgische veldrijder Thibau Nys heeft in Hoogerheide de wereldtitel veroverd bij de beloften. De zoon van oud-wereldkampioen Sven Nys was een klasse apart en reed het grootste deel van de wedstrijd alleen voorop.

Achter hem verraste Tibor del Grosso met een sprint die hem het zilver opleverde. De 19-jarige crosser uit Eelde hield de Belgen Witse Meeussen (brons) en Joran Wyseure achter zich.

Nys (20) was in 2020 al wereldkampioen bij de junioren.

Juniorvrouwen

Eerder ging de wereldtitel bij de juniorvrouwen naar de Canadese Isabella Holmgren. De Nederlandse favoriet Lauren Molengraaf had met een val en een lekke band veel pech en werd slechts zevende.

Om 15.00 uur beginnen de elitevrouwen aan hun WK met de Nederlandse veldrijdsters Fem van Empel en Puck Pieterse als grootste kanshebbers.