Turkije pakt verdachten op om IS-dreiging Nederlands consulaat na koranverbranding

Een Turkse bewaker met wapen, foto ter illustratie.© ANP / EYEVINE

De Turkse inlichtingendienst MIT en de politie zijn een onderzoek gestart naar een mogelijke dreiging dat Islamitische Staat aanslagen wilde plegen op het Nederlandse en het Zweeds consulaat in Istanbul. Die volgde op de rel twee weken geleden in Den Haag en Stockholm rond een verscheuring en een verbranding van een koran.

Redactie

Turkse media melden dat de inlichtingendienst vreesde dat de Afghaanse tak van de beruchte terreurbeweging aanhangers in Turkije opdracht had gegeven de aanslagen te plegen.

De politie is verdachten gaan opsporen en bespioneren en heeft er vijftien aangehouden, omdat ze banden zouden hebben met Islamitische Staat. Maar de inlichtingendienst en politie hebben volgens de media in het land geen voorbereiding of plan voor aanslagen of andere gewelddadige acties kunnen ontdekken. De verdachten zijn wel in hechtenis genomen.

Verscheurd en verbrand

In Den Haag en Stockholm hebben twee extreemrechtse activisten, Edwin Wagensveld en Rasmus Paluden, twee weken terug in een protestactie een koran verscheurd en de ander een koran verbrand. Het leidde tot heftige reacties in de islamitische wereld.

In Istanbul sloten uit veiligheidsoverwegingen niet alleen de consulaten van Nederland en Zweden, maar ook die van zes andere Europese landen en de VS. Het was volgens de Turkse regering een buitenproportionele maatregel die Turkije ten onrechte in een kwaad daglicht stelt. Het is niet duidelijk of de sluiting van de consulaten iets te maken heeft met het onderzoek dat de MIT en een speciale eenheid van de politie van Istanbul was begonnen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten niet op individuele zaken in te kunnen gaan. Het departement houdt het dreigingsniveau voortdurend in de gaten. Dat gaf afgelopen week aanleiding het consulaat in Istanbul uit voorzorg tijdelijk te sluiten.

Lees ook: Turkije ontbiedt Nederlandse ambassadeur om protest met koran