Cheryl Seinen opnieuw Nederlands kampioen vrouwendubbel

Cheryl Seinen (rechts) en Deborah Jille op archieffoto.© ANP

Roermond -

Voor de zesde keer is Cheryl Seinen uit Roermond Nederlands kampioen badminton geworden in het vrouwendubbelspel. Ze versloeg samen met haar partner Debora Jille in de finale Iris van Leijsen en Diede Odijk met 21-6 en 21-11.

Roel Heynen

Seinen en Jille wonnen alle partijen dit weekend in Almere met 2-0. Van Leijsen en Odijk waren ook de enige tegenstanders die in een set meer dan tien punten wisten te pakken. „Dat had ik nog niet eens gezien”, zegt Seinen. „Maar het geeft wel aan dat we als favoriet volledig hebben laten zien dat we nu het beste duo zijn in ons land. Ondanks dat we niet zo veel tegenstand hadden, moet je het toch maar doen. En dat is gelukt.”

Het was voor Seinen de zesde nationale titel in het damesdubbelspel en haar achtste in totaal. „Het is minder speciaal als de eerste of tweede”, geeft Seinen toe. „Ook omdat het deelnemersveld zwakker is dan toen. Maar je wil altijd nationaal kampioen worden.”

Stunt

Voor Dion Rovers uit Reuver was het de eerste keer ooit dat hij de tweede dag op een NK haalde. Het gelegenheidsduo met Lars Kros pakte goed uit. De twee rolden soepel door de kwalificatie en de eerste ronde leek daarna het eindstation te zijn. De loting koppelde hen namelijk aan Dennis Koppen en Timo Stoffelen, de nummers twee van de plaatsingslijst. Rovers en Kros stuntten echter door in drie sets te winnen.

„Dat mag je inderdaad een stunt noemen”, beaamde Rovers. „Zij zitten volgens mij ook intern op Papendal en trainen twee keer per dag. Lars en ik kennen elkaar al jaren en zijn buiten de baan ook vrienden. Maar we spelen bij twee verschillende clubs (Rovers bij VELO, Kros bij Drop Shot, red.). We hadden geen dubbelpartner. Dus hebben we ons maar samen ingeschreven en halen meteen de halve finale.”

Geen schande

Daarin verloren Kros en Rovers van Andy Buijk en Robin Tabeling. „Dat is geen schande”, zegt Rovers. „Tabeling is een van de beste dubbelaars van Nederland. Dat we dat verliezen is niet erg. Wij kunnen terugkijken op een heel goed toernooi.”

Dyon van Wijlick bereikte met Kirsten de Wit de halve finale van het gemengd dubbelspel na een zege in de kwartfinale op Nico Hermans en Dorien Lups van Roosterse BC. Het was voor het jonge talent uit Belfeld de derde halve finale op een NK. Ties van der Lecq en Debora Jille waren op weg naar de eindstrijd een maatje te groot.

Fulltime

Voor Van Wijlick gaat het vizier nu op de halve finale in de competitie met zijn club Almere komende vrijdag en mogelijk daarna de finale. Het eerstvolgende toernooi is de Dutch International half april. „Een piektoernooi”, noemt hij het zelf. In de zomer hoopt hij het CIOS af te ronden en dan gaat hij fulltime als badmintonner aan de slag met als ultieme doel plaatsing voor de Olympische Spelen in Los Angeles 2028.

In het mannen enkelspel lukte het Nico Hermans als enige Limburger om de laatste acht te halen. Hij verloor in de kwartfinale echter met twee keer 21-17 van de als vierde geplaatste Niels Veenstra. Bij de vrouwen geraakte geen Limburgse door de eerste ronde.

In het mannendubbelspel drong Dion Rovers uit Reuver samen met Lars Kros door tot de halve finale. Ze speelden vrijdag al de kwalificatie en versloegen in de eerste ronde de als tweede geplaatste Timo Stoffelen en Dennis Koppen. Dat mag een stunt genoemd worden. In de halve finale was het echter op. Andy Buijk en de beste Nederlandse dubbelaar Robin Tabeling waren een maatje te groot voor Rovers en Kros.

Gemengd

Dyon van Wijlick uit Belfeld bereikte met Kirsten de Wit de halve finale van het gemengd dubbelspel, voor hem de derde in totaal. Van Wijlick en De Wit liepen soepel door de eerste ronde en speelden een bijna perfecte wedstrijd tegen mede-Limburgers Nico Hermans en Dorien Lups in de kwartfinale. Ties van der Lecq en Debora Jille bleken in de halve finale te sterk.