Blauw Sjuut gaat ruim dertig keer voor anker in de Euregio tijdens 71ste tocht

De Blauw Sjuut.© Harry Heuts

Heerlen -

Het Gilde Blauw Sjuut vaart vanaf maandag 13 februari weer door de Euregio om het carnaval/de vastelaovend aan te kondigen. Het is alweer de 71ste tocht. Ditmaal wordt ruim 30 keer voor anker gegaan bij gemeenten, scholen, verenigingen en instellingen.

Redactie

Onder luid gebeier van de klokken van de Pancratiuskerk in Heerlen, zet het narrenschip maandagmiddag vanaf 13.30 uur koers zetten naar de eerste aanleghaven, verzorgingscentrum Oranjehof te Heerlen. Later die dag is de Sjuut te gast op het Gouvernement in Maastricht, op het Knoevelemint.

Dinsdag is een drukke vaardag met stops in Lanaken, Voerendaal, Echt, Beek en Borgloon. De woensdag wordt geopend met een bezoek aan verzorgingstehuis Ter Eyck in Heerlerheide. Vervolgens staan verzorgingstehuis Firenschat, Sbo de Griffel, SGL en de gemeente Meerssen op de route. Het programma eindigt in Kornelimünster, waar de Blauw Sjuut in het jaar 1133 voor het eerst uitvoer.

Cadeau

De donderdag staat in de Euregio bekend als de Auw Wieverdag. Vanuit Kornelimünster vaart de Sjuut naar het Rathaus in Aken en daarna naar Vaals en Gulpen-Wittem. Vanuit Gulpen gaat de reis via de Brand Bierbrouwerij naar het gemeentehuis van Maastricht. De dag wordt afgesloten bij de Auw Wiever en CS de Mirlitophile in Valkenburg.

De vrijdag begint met een stevig ontbijt bij Hotel Voncken in Valkenburg waar burgemeester Prevoo de Sjuut zal ontvangen. Vervolgens zullen de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade bezocht worden.

De Blauw Sjuut heeft elk jaar ook een cadeau voor haar gastgevers. Dit jaar zal dit wederom een bijzondere geschenk zijn, gemaakt door SGL, gebaseerd op scheepstoebehoren. Ook een cadeau van de burgemeester van Heerlen voor zijn collega’s en andere gastgevers zal dit jaar niet ontbreken.