Raad van State kraakt spreidingswet voor asielzoekers

Beeld ter illustratie.© ANP

De Raad van State is kritisch over de Spreidingswet waarmee het kabinet opvangplaatsen voor asielzoekers wil afdwingen. „De voorgestelde procedure is onnodig complex en roept indringende vragen op of deze wel uitvoerbaar is.” Het voorstel moet volgens het adviesorgaan worden aangepast voordat die kan worden ingediend bij de Tweede Kamer.

Redactie

De complexiteit zit volgens de belangrijkste adviseur van het kabinet in het feit dat gemeenten aan de ene kant opvangplaatsen bij de minister kunnen aanbieden en daarbij een bonus kunnen ontvangen en aan de andere kant, op een later moment, binnen de provincie met elkaar moeten afstemmen welke gemeenten de overige opvangplaatsen gaan realiseren.

„Dat leidt tot onduidelijkheid over de precieze taakstelling. De verdelingsprocedure en de ingebouwde financiële prikkels hebben bovendien een competitief element in zich en dragen niet bij aan de solidariteit tussen gemeenten die de regering op het oog heeft.”

Rol COA

Ook de precieze rol van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en provincies is onduidelijk, vindt de Raad. „Ook de termijn waarbinnen de gemeenten de opvangplaatsen moeten realiseren is niet duidelijk. Die duidelijkheid is wel nodig.” Het voorstel moet verder worden uitgewerkt en er moet beter worden nagedacht over financiële randvoorwaarden, oordeelt de adviseur.

„De Afdeling adviseert een eenvoudiger systematiek van het wetsvoorstel en wijst daarbij op de procedure die geldt voor huisvesting van statushouders”, aldus de RvS. Het levert het kabinet kopzorgen op, want door het enorme tekort aan opvangplaatsen is het wetsvoorstel hard nodig.

Staatssecretaris Van der Burg (Asiel) laat in een reactie weten het advies te bestuderen. „Onze inzet is om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen. De inhoud en hoe, wat, wanneer lopen wij verder niet op vooruit.”

Lees ook: Europees Parlement tot op het bot verdeeld vanwege migratiecrisis