Bevolkingsonderzoek borstkanker in Velden

© Bevolkingsonderzoek Nederland.

Velden -

Het bevolkingsonderzoek voor borstkanker vindt in januari plaats in Velden. Vrouwen met de postcodes postcodes 5941, 5943 en 5944 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Het onderzoekscentrum is van medio februari tot en met medio maart te vinden op het parkeerterrein nabij BMV de Vilgaard aan de Schandeloseweg 1 in Velden.

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan vijftig jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van vijftig tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit onderzoek. Dankzij het gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van de borsten. Voor een goede beoordeling van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de Covid-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Door een landelijk tekort aan screeningslaboranten is het niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek. De vertraging in het uitnodigen is door het coronavirus nog groter geworden. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Als er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, kunnen vrouwen weer iedere twee jaar uitgenodigd worden.

Gelijk aanbod

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet zo. In de ene regio moeten vrouwen langer wachten op het onderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met de informatielijn die op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar is via telefoonnummer 088-0001388. Daarnaast is de website www.bevolkingsonderzoeknederland.nl te raadplegen.