Deze Echtse ondernemer ontwerpt 600 hotelkamers per jaar

Wie comfortabel overnacht in de Benelux vertoeft niet zelden in een hotelkamer uit Echt. Sutherland Design en de overgenomen dochter Hotelinrichting Van de Wouw richten jaarlijks zo’n 600 hotelkamers, lobby’s, restaurants en meetingrooms in, op drie-, vier- en vijfsterrenniveau.

Redactie Ondernemen in Limburg

Eigenaar Pascal Sutherland groeide thuis op in de middenstand en mode (Supermarkt Sutherland en Carita) en kwam via omzwervingen terecht in de hotellerie. Vanuit thuis in Doenrade, waar hij in 2005 startte, verhuisde hij naar Sittard en vervolgens in 2022 naar het huidige atelier in Echt. Daar vertoeft hij met 11 medewerkers tussen stalen van gordijnstoffen, fauteuils, bedden en zelfs complete model-hotelkamers.

“Het ontwerpen vindt plaats in Echt. De uitvoering gebeurt door specialisten die ik ter plekke inhuur, maar wel onder mijn regie, met projectleiders ter plekke. Opdrachtgevers zijn hotelketens, maar vaak ook pandeigenaren die hotels turn-key verhuren aan ketens of franchisenemers.”

Hotels inrichten is een apart vak. “Bij het ontwerpen houden we rekening met het gemak voor de gast tijdens het verblijf in het hotel, zoals het toepassen van verduisterende gordijnen en het plaatsen van de nachtschakelaar dichtbij het bed. Verder wordt rekening gehouden met efficiency in de house keeping. Elke minuut tijdwinst telt, elke dag opnieuw en voor elke kamer.”

Dicht bij huis richtte Pascal het Merici hotel in Sittard in, inclusief restaurant George’s en begint hij binnenkort aan de hotelaccommodatie van Watersley in Sittard. Andere relaties: “De Belgisch-Ierse PREM groep, Holiday Inn en Accor. Momenteel werk ik in Crowne Plaza Maastricht (111 kamers en badkamers), Mercure Luik, voorheen Ramada (84 kamers), Yup Hasselt (26 kamers), Holiday Inn Express Antwerpen (102 kamers), Holiday Inn Gent (185 kamers) en wat kleinere projecten.”