Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na aardbeving tot ruim 4300

© Getty Images

Zo’n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361.

Redactie

Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921. In Syrië zijn volgens de laatste tellingen nog altijd 1440 doden, waardoor in totaal meer dan 4300 mensen de ramp niet hebben overleefd. Turkije meldt in de nachtelijke telling ook 15.834 gewonden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gewaarschuwd dat het aantal doden in de komende week „significant op kan lopen” en sluit niet uit dat het dodental tot 20.000 kan stijgen. „Helaas is dit wat we vaak zien bij aardbevingen; na de eerste berichten stijgt het aantal doden en gewonden in de week die volgt significant”, vertelde Catherine Smallwood, namens de WHO betrokken bij noodsituaties in Europa.

Lees ook: Meral, vrouw van burgemeester Venlo, in shock na aardbeving Turkse geboortegrond: ‘Noodkreet van vriendin onder het puin’

Reddingswerkers zijn ondanks moeilijke omstandigheden ook in de nachtelijke uren druk bezig met zoeken naar overlevenden tussen het puin.