Nederlands reddingsteam met trucks op weg naar rampgebied Turkije

© Getty Images

Het Nederlandse Urban Search And Rescue Team (USAR) is vanuit het Turkse Adana vertrokken naar het gebied dat is getroffen door zware aardbevingen.

Redactie

Met drie vrachtwagens en vier touringcars reizen ze naar de regio Hatay, het zuidoosten van Turkije. De weersomstandigheden zijn vooralsnog goed, meldt het zoek- en reddingsteam.

Eerder liet Jop Heinen, een van de teamleden ter plaatse weten, dat ze hopen over enkele uren aan de slag te kunnen. „Het is moeilijk te zeggen wanneer we precies beginnen. Dit hangt bijvoorbeeld ook af van de omstandigheden op de weg.”

Het grootste gedeelte van het team landde maandagavond al in Adana. Dinsdagochtend kwam ook een vrachtvliegtuig aan met daarin materieel dat gebruikt wordt bij reddingsoperaties. Het betreft onder meer gereedschap om door gewapend beton te boren, microfoons om mensen te zoeken onder puinbergen en materiaal om van grote hoogte te kunnen afdalen. Ook heeft het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.

Lees ook: Nederlander die ramp in Turkije en Syrië voorspelde: ‘Het is een gekkenhuis, ik krijg interviewverzoeken uit de hele wereld’

Getraind

Het reddingsteam bestaat uit 65 mensen van de politie, brandweer, ambulancediensten en Defensie en acht reddingshonden. USAR wordt zowel in binnen- als buitenland ingezet bij rampen of ongevallen waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn. Rond de 150 mannen en vrouwen zijn hiervoor getraind en voorzien van de juiste inentingen. Binnen twee uur moet een team paraat kunnen staan. Nederland is een van de weinige landen ter wereld dat een dergelijk team kan inzetten bij grote rampen. De sfeer in het team is goed, zegt Heinen dinsdagochtend. „Vannacht hebben we nog een paar uurtjes rust kunnen pakken op het vliegveld, in afwachting van het materieel dat nog onderweg was. We zijn blij dat het team compleet is en dat de spullen er zijn.”

Volg ons liveblog: Naschok van 5.3 in het zuiden van Turkije

De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende tijd nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.