Waakhond ACM valt binnen bij Eneco, Essent en Vattenfall

© De Telegraaf

Toezichthouder ACM is dinsdag binnengevallen bij energiebedrijven Eneco, Essent en Vattenfall. Met ‘bedrijfsbezoeken’ wil de toezichthouder zien of zij zich houden aan afspraken over redelijke tarieven voor consumenten.

Redactie

„We vragen informatie op en leggen bedrijfsbezoeken af”, aldus de toezichthouder tegen het FD. Van verdenkingen van strafbare feiten zou geen sprake zijn.

In zijn eerste Monitor Consumentenmarkt Energie constateerde de waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) vorige week dat voor consumenten niet altijd helder is hoe de tarieven zijn opgebouwd. Die zag ook dat er een verschil is van honderden euro’s per jaar voor een gemiddeld gezin dat een nieuw energiecontract wil afsluiten. Tegelijkertijd boden energiebedrijven nauwelijks vaste contracten aan.

De toezichthouder concludeerde toen ook dat consumenten die op zoek zijn naar een goedkoper energiecontract, dit te vaak niet goed kunnen vinden bij de aanbieders.

Transparanter

De waakhond van de sector stelde dat de drie met naam genoemde leveranciers transparanter moeten zijn over hun kosten. Vooral bij nieuwe contracten ging het nog niet goed.

De ACM zei in december de energietarieven die consumenten betalen scherper te controleren, na de extreme stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Toen vroeg de marktwaakhond energiebedrijven gegevens aan te leveren die de tarieven in hun modelcontract onderbouwen.

Volgens Energie-Nederland, de branchevereniging, gaat het dinsdag slechts om het opvragen van gegevens bij de bedrijven. De energiebedrijven stellen dat de toezichthouder ‘van harte welkom’ is. Vattenfall stelt in een reactie dat het gaat om aangekondigd bedrijfsbezoek van de toezichthouder.

AFM kijkt mee

De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) volgt naast de ACM de zogeheten termijnmarktprijzen voor inkoop van gas en stroom. Die gelden als financiële producten.

De AFM uitte eind vorig jaar zijn bezorgdheid over tarieven. Bijna een op de tien hypotheekbezitters met een variabel of vast contract dat binnen een twaalf maanden afloopt, gaf vorig jaar aan dit jaar waarschijnlijk moeite te hebben rond te komen door de stijgende energieprijzen, zo bleek uit eigen onderzoek van de AFM.

Lees ook: Gasleidingen ook geschikt voor levering van waterstof: kabinet wil er snel werk van maken

Bestuursvoorzitter Laura van Geest van de AFM meldde toen de „situatie van consumenten die financieel kwetsbaar zijn in de gaten te houden”.