Winst Rabobank omlaag door vertrek uit Rusland en zwakke economie

Kantoor van de Rabobank in Maastricht.© de Limburger

Maastricht -

Rabobank heeft vorig jaar bijna een kwart minder winst geboekt. Dat komt vooral doordat er meer geld opzijgezet moest worden voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Dat werd deels veroorzaakt door het besluit om zich volledig terug te trekken uit Rusland.

redactie

Onder de streep hield Rabobank vorig jaar bijna 2,8 miljard euro winst over. In 2021 ging er nog een kleine 3,7 miljard euro winst in de boeken. Volgens Brouwers bedroeg de toevoeging aan de kredietvoorzieningen vorig jaar 344 miljoen euro. Er werd vooral veel afgeschreven op leningen in Rusland. Daarmee zou de toevoeging naar de stroppenpot in het grote plaatje bezien eigenlijk nog relatief laag zijn.

Energiesteun

Volgens Brouwers ziet de bank ondanks de koopkrachtdalingen van huishoudens en hogere energierekeningen nog weinig klanten in de problemen komen. Dat schrijft hij onder meer toe aan de energiesteun vanuit de overheid. Het aandeel leningen waarvoor betalingsachterstanden spelen of waarbij niet terugbetaald wordt volgens de afspraken bedraagt momenteel nog steeds 1,5 procent. Dat is hetzelfde niveau als een jaar geleden. Net als andere banken profiteerde Rabobank daarnaast van het oplopen van de rente.

Witwassen

Brouwers wil niet veel kwijt over de onderzoeken van het Openbaar Ministerie en de Europese Commissie naar de bank. Rabobank is vorig jaar door de Nederlandse justitie als verdachte aangemerkt bij een onderzoek naar tekortschieten bij het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme. De kwestie zou de bank nog een flinke boete kunnen opleveren. Volgens Brouwers is hiervoor evenwel nog geen voorziening genomen. Hij benadrukt dat de bank meewerkt aan het onderzoek.

Lees ook: Rabobank waarschuwt klanten minder contant geld op te nemen, vanwege risico op witwassen

Voor de kwestie die speelt in Brussel is wel geld apart gezet, maar hoeveel precies wil Brouwers niet zeggen. Hij geeft aan dat het bedrag onderdeel uitmaakt van een post die vorig jaar in totaal 61 miljoen euro omvatte. De Europese Commissie denkt dat de Rabobank door geheime afspraken met Deutsche Bank over de handel in staatsobligaties de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Zelf bestrijdt Rabobank dit.