Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Cafés voor prille mama’s en papa’s en groepssessies voor zwangere vrouwen: ‘Er komt zoveel op je af als jonge ouder’

Ouders ontmoeten elkaar bij Café Spruit in Venlo.© Mara van den Oetelaar

Kerkrade/Venlo -

‘It takes a village to raise a child’, wordt wel gezegd. Toch hebben sommige ouders weleens het idee dat ze er alleen voor staan. In Limburg zijn er diverse plekken waar opvoeders hun ervaringen kunnen delen: van mamacafé tot ‘centering pregnancy-groep’.

Jasmijn Mulkens

Kregen vorige generaties een baby, dan stond er een hele gemeenschap van moeder, zussen, tantes, buurvrouwen en vriendinnen klaar met raad en extra handen om te helpen. Dat ligt in de huidige maatschappij iets minder voor de hand en dat kan soms best eenzaam voelen. „Al denk ik dat er hier in Limburg nog wel vaak familie in de buurt woont als back-up. In de Randstad zie je dat veel minder”, zegt verloskundige Jeanette Neggers (62) van Verloskundigenpraktijk Puur in Kerkrade. Ze merkt dat toekomstige moeders graag medemoeders om zich heen hebben om mee te kletsen. Daarom startte de praktijk twee jaar geleden als eerste in Limburg met groepssessies voor zwangere vrouwen: centering pregnancy.

Luiers in de aanbieding

© Mara van den Oetelaar

Hierbij gaat de zwangere niet alleen naar een verloskundige, maar worden de gebruikelijke controles gedaan in een groep van maximaal tien vrouwen die ongeveer even ver in hun zwangerschap zijn. De aanstaande ouders treffen elkaar tijdens tien sessies van ieder twee uur. Elke groep wordt begeleid door een verloskundige en een tweede professional zoals een kraamhulp of jeugdverpleegkundige. Naast de controles wordt gepraat over bijvoorbeeld leefstijlkeuzen, voorbereiding op het ouderschap, voeding en slaapproblemen. Partners zijn ook welkom. Zij bespreken bijvoorbeeld hoe ze tijdens de bevalling kunnen ondersteunen. „Je leert binnen zo’n groep veel van elkaar”, zegt Neggers, die al ruim veertig jaar als verloskundige werkt.

Lees ook: Helpt seks je bevalling op gang en heeft het nut om pindakaas op je tepels te smeren bij borstvoeding? Jojanneke uit Maasbree zocht het uit

Ook buiten de bijeenkomsten worden ervaringen gedeeld. „Elke groep maakt een appgroep aan. Via WhatsApp ondersteunen de vrouwen elkaar, maar ze delen ook informatie over bijvoorbeeld wanneer de luiers bij Kruidvat in de aanbieding zijn. De functie van een gemeenschap zoals die er vroeger was, wordt door dit groepsverband opgevangen.”

De ene vrouw heeft meer behoefte aan contact dan de andere. Neggers noemt als voorbeeld een vluchteling uit Afghanistan uit een van de groepen. „Zij kende helemaal niemand toen ze veertien weken zwanger in Kerkrade aankwam, maar werd enorm goed opgevangen door de groep. De dames gaan nog elke maand samen met hun kinderen wandelen.”

Steun

Dat de vrouwen veel steun aan elkaar hebben, merkt Neggers vooral tegen het eind van de zwangerschap. „Zodra de eerste baby in zo’n groepje is geboren, willen ze alles weten van de kersverse moeder.” De laatste sessie is samen met de pasgeboren baby’s. „Dan merk ik altijd dat de dames de details van de bevalling allang van elkaar weten. Ik hoor in de reacties ook dat de kersverse moeders en vaders het zo fijn vinden om te weten dat iedereen tegen dezelfde problemen aanloopt.” Naast de sociale kant leer je bij centering pregnancy waar je betrouwbare informatie kunt vinden om als (aanstaande) ouder goede keuzes te maken. Neggers: „Op internet vind je van alles. Online praatgroepen en forums kunnen heel leuk zijn, maar die informatie is niet gebaseerd op kennis. We verwijzen ouders door naar officiële websites met actuele informatie.”

Lees ook: Dit zijn de populairste kindernamen van 2022 in Limburg

Spruit

Een ander initiatief om jonge ouders bij elkaar te brengen, zijn mamacafés. Zo treffen aanstaande en kersverse ouders elkaar elke derde woensdag van de maand bij Stek, de horecazaak in de Venlose bibliotheek. Een van hen is Rianne Kessels (33) uit Venlo. Ze nipt van haar thee, terwijl dochter Freya van vijftien maanden om haar heen dartelt. „Gesprekken tussen moeders gaan vanzelf, ook al ken je elkaar helemaal niet.” Ervaringen met het kinderdagverblijf worden gedeeld en er wordt gelachen om uitspraken van hun kroost. „Over het ouderschap kan ik eindeloos praten. Café Spruit geeft het gevoel van een community. Het voelt bijna alsof ik hier met vriendinnen zit.” Waarom is zo’n gemeenschap nodig? „Een kind krijgen en grootbrengen is het allerbelangrijkste en grootste dat je doet in je leven, daarom is het belangrijk om het goed te doen”, zegt Kessels, terwijl ze over haar bolle buik wrijft, ze is op dat moment veertig weken zwanger. „Er komt zoveel op je af als jonge ouder. Opeens kun je de dingen niet meer doen zoals je dat gewend was. Je kunt zelfs niet meer eten wanneer je wilt.”

Ouders met elkaar in gesprek. Op de bank zit Rianne Kessels, dochter Freya zit bij haar vader Norian op schoot. Rechts in de stoel Céline Romijn.© Mara van den Oetelaar

De Venlose haptotherapeut Céline Romijn (42) is initiatiefneemster van Café Spruit. Ze wil een plek bieden waar ouders verbinding met anderen vinden. „Dat is zo waardevol. Het prille ouderschap is een ontzettend zware tijd in je leven. Je kunt dan wel wat steun gebruiken.” Romijn is moeder van drie en komt zelf oorspronkelijk niet uit Venlo. „Het heeft járen geduurd voor ik contact kreeg met andere moeders. Ik ging zelfs maar naar de sportschool om mensen te leren kennen. Als er zo’n café was geweest toen ik mijn eerste baby kreeg, had ik er elke keer gezeten.”

Lees ook: Teddy uit Sittard werd geboren met 29 weken en kreeg donormelk: ‘Ik vind het heel mooi dat moeders dit voor elkaar doen’

Er zijn ook andere plekken in Limburg waar ouders elkaar treffen. Zo is Sjpruut Café in Heerlen een initiatief van Kansrijk van Start en het komt elke werkdag in een andere wijk bij elkaar: Heerlerheide, Meezenbroek, Heerlerbaan, Hoensbroek en Molenberg. Ook Maastricht, Roermond, Brunssum en Landgraaf hebben mamacafés.

Platform Spruit

Als (aanstaande) ouder krijg je behalve met een verloskundige of gynaecoloog in het ziekenhuis te maken met kraamhulp en het consultatiebureau. Toch blijven moeders en vaders met vragen zitten. Daarom richtte Céline Romijn uit Venlo Platform Spruit op: een netwerk van zorgverleners rondom de eerste duizend dagen van een kind. „Adviezen vanuit de zorgverleners veranderen snel. Vaak zijn er ook andere manieren dan het standaardadvies van de verloskundige of het consultatiebureau. Ik wil ouders informeren over de opties en mogelijkheden die er zijn, zodat ze zelf kunnen kiezen. Dit doen we via blogs en podcasts en elke maand treffen vaders en moeders elkaar onder de noemer Café Spruit.”

Ander nieuws:

Ander nieuws: