Milou en Odette halen het beste paard van stal

Wie bij paarden opgroeit, staat steviger in de schoenen. Met die kennis helpen Milou Uiterwijk en Odette Gloudemans (Horse & Happiness, Maastricht) kinderen uit de jeugdzorg een stapje verder in hun ontwikkeling. Ook volwassenen zouden het een en ander van de interactie met een paard kunnen leren. “Wie niet duidelijk communiceert, krijgt bij een paard niets voor elkaar.”

Redactie Ondernemen in Limburg

We gaan het gewoon doen, zegt Milou als ze met Odette op de bank zit onder het genot van een paar wijntjes. De twee kennen elkaar al sinds hun achtste. De een ging na de middelbare school toegepaste psychologie studeren, de ander social work, maar samen belandden ze uiteindelijk in de jeugdzorg. Toch merkten ze dat het hart er niet zo snel en luid klopte als op de plek waar ze elkaar voor het eerst tegenkwamen: Ruitersportcentrum ’t Vroendael in Maastricht.

Odette reageert in eerste instantie ietwat terughoudend op het idee van Milou. Daar waar Milou bekend staat om haar impulsieve beslissingen, is Odette meer van de weloverwogen keuzes. Ze verschillen van elkaar, maar juist dat zal later hun grootste kracht blijken: ze houden elkaar balans. Na het nodige overleg besluiten ze er toch samen voor te gaan. Ze creëren een plek waar hun ideeën en ervaringen tussen paarden en de jeugdzorg tot uiting komen. Ze starten Horse & Happiness.

“Toen we allebei in de jeugdzorg werkten, namen we af en toe een meisje mee naar onze eigen paarden. Dan ontstonden er vaak mooie momenten”, vertelt Milou. “We gingen er steeds meer in geloven dat paarden een toevoeging zijn aan de jeugdzorg, dat zij de kinderen écht op weg kunnen helpen.”

Een maatjeDezelfde plek waar Odette en Milou elkaar voor het eerst tegenkwamen, is nu de plek waar zij kinderen ontvangen die onzeker zijn, een laag zelfbeeld hebben en/of vastlopen op school. Per begeleiding bekijken ze wat het kind nodig heeft om van zijn of haar probleem af te komen. Dit kan een werkvorm zijn dat is gebaseerd op een methodiek uit de jeugdzorg, maar bijvoorbeeld ook een wandeling met een paard of het poetsen van een pony. “We merken dat kinderen veel makkelijker praten zodra ze in beweging zijn en niet naar ons hoeven te kijken, maar naar de pony en de natuur”, vertelt Odette. “Dat maakt de gesprekken luchtiger én prettiger.”

“Een kind dat normaliter bang is om vragen te stellen, durft dat wel door zijn of haar hand op het hoofd van een pony te leggen”, voegt Milou toe. “Zo komt er een meisje bij ons dat eerst helemaal niet sprak, maar ons sindsdien de oren van het hoofd praat. Dat komt door de pony, want die oordeelt niet. Durf jij iets niet te doen, dan gaat de pony daar niets van vinden, met als gevolg dat kinderen juist wél iets durven te doen.”

Naast individuele begeleiding worden er ook regelmatig groepjes gevormd zodat de kinderen ook van elkaar kunnen leren. “We willen hen laten ervaren dat ze niet de enigen zijn die tegen problemen aanlopen”, vertelt Milou. “De ervaring dat iemand anders ergens ook mee worstelt, maakt het allemaal wat lichter. De pony is hierbij een perfecte toevoeging: die staat erbij en weet precies wanneer hij er tussen moet komen. Is een kind verdrietig, dan gaat de pony er naartoe om troost te bieden. Het is echt een maatje. Dat hebben de kinderen nodig.”

CommunicatieKinderen worden bij Horse & Happiness niet alleen op hun gemak gesteld en geholpen in hun persoonlijke ontwikkeling, maar ze worden in een zekere zin ook klaargestoomd voor de maatschappij. “Grenzen aangeven, communiceren, samenwerken, dat zijn allemaal competenties die straks in het werkveld van je verwacht worden”, zegt Odette. “Daar bereiden we ze nu al op voor. Dit doen wij in spelvorm waarbij de kinderen bijvoorbeeld de pony moeten leiden, maar vooral onderling met elkaar moeten communiceren om opdrachten uit te voeren. Doet de pony niet wat zij willen, dan gaan we met hen het gesprek aan. Wat gebeurde er nou? Hoe had het anders en beter gekund?”

In die zin zouden niet alleen kinderen, maar ook volwassenen het een en ander kunnen leren van de interactie met een paard of pony, zegt Milou. “Veel mensen denken dat ze duidelijk communiceren, maar bij een paard leer je nóg duidelijker en overtuigender zijn. Je krijgt bovendien veel inzicht in jezelf. Een persoon die denkt dat hij op de werkvloer meer voorstelt dan anderen en iedereen kan commanderen, daar prikt een paard zo doorheen. Communiceer jij niet op de juiste manier, dan krijg je bij een paard niets gedaan.”