Nederland ontloopt recessie, economie licht in de plus

© ANP

Maastricht -

De Nederlandse economie krabbelt weer op na de dip door de energiecrisis. Terwijl de economie in het derde kwartaal van 2022 nog licht kromp, is die in de drie maanden daarna flink gegroeid. Daarmee ontloopt Nederland een recessie.

Martin Visser

Volgens de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) groeide de economie in het vierde kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee is het beeld van de economie helemaal omgeslagen, omdat een recessie eerder onvermijdelijk leek.

Het CBS merkt op dat de groei ’breed wordt gedragen’. De investeringen stegen, de export nam toe en ook de consument besteedde meer. Die consumentenuitgaven waren uiteraard hoger vanwege de gestegen prijzen, maar ook gecorrigeerd voor inflatie lagen de bestedingen hoger.

Beter

Nederland doet het daarmee beter dan de landen om ons heen. De Duitse economie kromp met 0,2 procent de Franse en Belgische groeide met 0,1 procent.

Over het hele jaar 2022 bezien groeide economie met 4,5 procent. Dat is iets lager dan de 4,9 procent in het jaar ervoor. In deze twee jaren herstelde de economie van de coronacrisis die vooral in 2020 voor een forse krimp zorgde. Het Centraal Planbureau rekende in december nog op een iets lagere groei, van 4,2 procent.

Uitgaven

De consumptie steeg in het vierde kwartaal met 0,9 procent. „Consumenten gaven vooral meer uit aan diensten, zoals cultuur en recreatie, horeca en vervoer en communicatie”, aldus het CBS. Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen zijn de verrassend hoge consumentenbestedingen te verklaren doordat veel mensen een baan hebben gevonden. De werkloosheid nam in het vierde kwartaal met 13.000 personen af. Dat werkt inkomensverhogend. Hij zag ook dat er minder mensen gingen sparen in de laatste maanden – opvallend omdat we eerder in het jaar juist al extra veel opzij hadden gezet.

Maandag werd duidelijk dat energie-intensieve industrie het heel erg moeilijk heeft door de hoge gasprijzen. Fabrieken sluiten soms of schalen hun productie af. Gevreesd wordt voor de positie van de basisindustrie in Nederland. Voor de totale economie is die impact op dit moment beperkt.