Timmermans: minder CO₂-uitstoot vrachtwagens hard nodig

© ANP

Straatsburg -

De Europese Commissie wil vanaf 2030 gefaseerd strengere eisen stellen aan de CO₂-uitstoot van alle nieuwe zware voertuigen. Dat is volgens vicevoorzitter Frans Timmermans hard nodig.

Redactie

Vanaf 2040 moet de emissie van nieuwe vrachtwagens en bussen met 90 procent omlaag ten opzichte van 2019. Alle nieuwe stadsbussen moeten vanaf 2030 emissievrij zijn.

De huidige emissienormen voor zware bedrijfsvoertuigen sluiten niet meer aan bij de klimaatdoelstellingen van de EU, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Daarom wil de commissie de CO₂-uitstoot voor vrachtwagens en langeafstandsbussen vanaf 2030 met 45 procent omlaag brengen ten opzichte van 2019, vanaf 2035 met 65 procent en vanaf 2040 met 90 procent.

Rijkelijk laat

Dat is volgens Natuur & Milieu „rijkelijk laat”. Als pas in 2040 de CO₂-uitstoot van nieuwe vrachtwagens en bussen 90 procent lager ligt dan in 2019, gaat het volgens de milieuorganisatie niet lukken om de sector klimaatneutraal te maken in 2050.

„Trucks zijn namelijk gemiddeld 21 jaar op de weg”, reageert directeur Marjolein Demmers. Volgens haar is het ook helemaal niet nodig om te wachten. Ze wijst op een TNO-onderzoek waarin werd geconcludeerd dat het voor bijna alle vrachtwagens in 2035 al haalbaar is om te worden vervangen door trucks die op waterstof of elektriciteit rijden. In de praktijk komt een uitstootverlaging van 90 procent daarop neer.

„Het tegengaan van klimaatverandering vereist echt meer ambitie”, aldus Demmers in een verklaring.

Het distributiecentrum van Action in Echt nam vorige week twee elektrische vrachtwagens in gebruik.© Ermindo Armino

Vrachtwagens, stadsbussen en langeafstandsbussen zijn volgens de commissie verantwoordelijk voor meer dan 6 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU en meer dan 25 procent van de CO₂-emissies van het wegvervoer.

„Om onze doelstellingen op het gebied van klimaat en nulvervuiling te bereiken, moeten alle onderdelen van de transportsector actief bijdragen”, aldus Timmermans, die verantwoordelijk is voor het klimaat. „In 2050 moeten bijna alle voertuigen op onze wegen emissievrij zijn. Onze klimaatwet vereist het, onze steden eisen het en onze fabrikanten bereiden zich erop voor. Met het voorstel van vandaag zorgen we ervoor dat nieuwe vrachtwagens minder vervuilend worden en dat er meer emissievrije bussen door onze steden gaan rijden. De klimaatcrisis bestrijden, de levenskwaliteit van onze burgers verbeteren en het industriële concurrentievermogen van Europa versterken, gaan hand in hand.”

Lees ook: Groene energie: Action gaat Limburgse filialen bevoorraden met elektrische trucks

De uitstoot van zware bedrijfsvoertuigen is sinds 2014 elk jaar gestegen, behalve in 2020 vanwege de pandemie, stelt de commissie. Vooral in de vrachtsector nemen ze snel toe door de groeiende vraag naar wegvervoer, die naar verwachting in de toekomst verder zal stijgen. In 2019 stootte het vrachtvervoer over de weg volgens de commissie 44 procent meer uit dan de luchtvaart en 37 procent meer dan de scheepvaart.

Parlement

Het voorstel wordt nu in behandeling genomen door de EU-landen en het Europees Parlement. Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) wordt het onmogelijk de EU-klimaatdoelen te halen „als we in deze sector al niet naar 100 procent schoon gaan”. Volgens hem zijn vrachtwagens relatief gemakkelijk te verduurzamen in vergelijking met de lucht- en scheepvaart.

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen mist een koppeling met Europees industriebeleid in het voorstel. „Het is belangrijk dat we zo snel mogelijk overstappen op schone bussen, maar die moeten wel van Europese makelij zijn.” Hij vreest dat vooral Chinese bussenbouwers die met enorme staatssteun goedkoop kunnen leveren, zullen profiteren van de nieuwe emissiestandaarden.