Over de provinciegrens voor voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen: ouders uit Venray springen in de bres
Foto ter illustratie. — © ANP / Richard Brocken
Er zijn te weinig scholen in Noord-Limburg waar hoogbegaafde kinderen voltijds passend onderwijs kunnen volgen. Dat stelt een groep ouders uit Venray. Ze luiden de noodklok, want een grote groep van deze ‘slimmeriken’ zit nu elke dag thuis.
Kinderen die niet meer naar school gaan, omdat ze niet mee kunnen op een reguliere school. Van de ene hulpverlener naar de andere gaan, niet wetende waarom je kind niet lekker in zijn vel zit. En pas later ontdekken waarom: hij of zij is hoogbegaafd.
„De weg daarnaartoe is voor ouders met hoogbegaafde kinderen een lijdensweg”, zegt Eva Cornelissen uit Ysselsteyn. Scholen met voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafde kinderen zijn er in Noord-Limburg niet meer. En dat willen Cornelissen, Janneke Thuijls en nog zo’n twintig andere ouders uit de regio Venray terug.
Half uur rijden
Extralent in Venlo was de laatste, maar die sloot afgelopen zomer. De Talentencampus in Venlo heeft een aangepast programma binnen het reguliere basisonderwijs. Maar dat ligt vanuit Venray op een half uur rijden, stelt Cornelissen. Terwijl op tien minuten vanuit Ysselsteyn, over de provinciegrens in Deurne, wel een school met een afdeling voltijds basisonderwijs voor hoogbegaafden ligt: de Aventurijn. „Daar zitten de kinderen met gelijkgestemden in één klas. En ze worden dagelijks uitgedaagd met extra lessen over schaken en wetenschap.”
Maar die school neemt sinds november alleen nog kinderen aan die op een school van scholenkoepel Prodas zitten uit de regio Deurne. Daarnaast gaat ook daar het hoogbegaafdenonderwijs zo veel mogelijk terug naar de reguliere scholen. En dat is juist wat Cornelissen, en met haar nog zo’n twintig ouders uit de gemeente Venray, niet wil.
Expres onderpresteren
„Veel van deze kinderen horen niet op een reguliere basisschool thuis; daar zijn ze juist op uitgevallen”, zegt ze. „Hoogbegaafde kinderen denken en voelen anders. Het verschil in niveau is gewoon te groot. Zet een hoogbegaafd kind in een reguliere klas, en zie dat hij expres gaat onderpresteren en fouten maken. Om maar mee te kunnen doen met de rest. Maar dat heeft ook psychisch grote gevolgen. Daardoor zitten verschillende kinderen nu thuis, soms zonder uitzicht op passend onderwijs. Anderen dreigen in dezelfde situatie te komen en daar maken we ons zorgen om.”
Daarom stuurde de groep ouders uit Venray, ondersteund door hulpverleners uit de regio, onlangs een dringende brief aan onderwijsminister Robbert Dijkgraaf om daar verandering in te gaan brengen. Cornelissen: „Voor deze kinderen moet er iets gebeuren.”