België voert strijd tegen drugsmaffia op

Politieagenten in het centrum van Antwerpen.© ANP

België voert de strijd tegen drugsmaffia op. Er komt een nationale drugscommissaris, speciaal politieteam voor de Antwerpse haven en de straffen voor cocaïnegebruik gaan fors omhoog.

Alexander Bakker

Onze zuiderburen kampen sinds afgelopen zomer met een golf van aanslagen uit het drugsmilieu in en rond Antwerpen. Bij veel zaken zijn verdachten uit ons land betrokken. Nederlandse criminelen waren zelfs van plan om de Belgische minister Vincent Van Quickenborne (Justitie) te ontvoeren.

De Belgische premier Alexander De Croo riep donderdag de Nationale Veiligheidsraad bijeen om nieuwe maatregelen af te spreken. Zo komt er een nationale drugscommissaris die moet zorgen voor betere samenwerking in ingewikkelde Belgische overheidslandschap. Daarnaast komt er een speciaal politiekorps om de haven van Antwerpen te beveiligen.

Leger springt bij

Voor deze nieuwe eenheid worden direct honderd agenten ingezet. Tegen 2024 moet dit aantal zelfs verdubbeld zijn. Om politiemensen vrij te maken springt het leger bij. Soldaten gaan namelijk de beveiliging van de kerncentrale in Doel overnemen.

Niet alleen de Antwerpse haven, belangrijk voor toevoer van drugs, krijgt aandacht. De Belgische regering wil ook consumptie van drugs harder aanpakken. Boetebedragen voor cocaïnegebruik worden verdriedubbeld tot maximaal duizend euro. Alternatief voor zo’n zware boete is een verplicht afkicktraject.

Topprioriteit

„We moeten en zullen al het mogelijk doen om het businessmodel van de drugshandelaars te kraken”, zegt premier De Croo. „Drugsmaffia hard aanpakken is voor ons een absolute topprioriteit.”

Nederland en België maken vrijdag voor het eerst afspraken met de grootste rederijen om een gezamenlijk offensief te starten tegen de drugshandel in de havens van Rotterdam en Antwerpen.