Hute-te-tuut (86) over niet kunnen vasten, jammer dan

Ruth Schouwenberg.© Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

Vastelaovend Veuraan, Vastelaovend met Fortissimo, Vastelaovend met familie en vrienden, Vastelaovend met mensen die ik alleen met Vastelaovend zie. Het Oeles Buutte Gala, dit jaar werkelijk top. Alle praters hadden fantastische buuts. Conny Bruynaers als Wientrien, Fer Naus als Donald Trump, not van real te onderscheiden. De 78-jarige Jan Strik, recht voor zijn raap, vol foute humor en woordspelingen. Af en toe op het randje, maar daar hou ik wel van. Zo knap hoe deze mensen aan een stuk door sjaele wazel kunnen verkopen. Kortom, ik heb intens genoten van Vastelaovend 2023.

Maar dan , dan is ut weer gedaon , is het ineens Aswoensdag en dat betekent (eigenlijk) zes weken vasten. Geen snoep, geen vlaai, geen bier of wijn en zeker geen stukje vlees op vrijdag. Zes weken, OMG, dat hou ik nooit vol! Er staat té veel leuks in onze agenda. Nou ja, té veel, beter iets dan niets. Vanavond vieren we de als-hij-nog-geleefd-had-100-ste verjaardag van mijn vader Toon. Tenslotte word je maar een keer in je leven of… in je leven na de dood, 100 jaar. En een feestje zonder hapjes en alleen maar water, nee, dat gaat ons vasten zeker niet lukken. Zou ôzze pap ook beslist niet willen en we luisteren nog altijd braaf naar hem. Dan nog meer verjaardagen, krenskes en een reünie. Hoe dan, vasten?

Misschien kan ik ‘n paar weken later beginnen met vasten, bijvoorbeeld op 22 maart, de start van de ramadan. Geen eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang, ben nog nooit zo blij geweest met onze rolluiken. Een maand lang ramadannen en dan als beloning het Suikerfeest. Drie dagen lang zoetig- en gezelligheid, een goed vooruitzicht. Gaat me dat dan wel lukken?

Nee, ook dat wordt moeilijk. De Venloop is zondag 26 maart en als je zelf niet meestiefelt, is het wel erg gezellig langs de kant. Verder in april enkele etentjes en een dagje uit. Staat allemaal al een poosje in de agenda, kunnen we echt niet meer afzeggen. Maar wacht, wat lees ik nu? Er zijn gelukkig uitzonderingen, Allahzijdank! Mensen die oud, ziek, ongesteld of zwanger zijn, hoeven niet mee te ramadannen. Die beginnen bij Start en gaan linea recta door naar het Suikerfeest. Drie keer raden tot welke categorie uitzonderingen ik behoor. Vasten, Ramadan, ik zou heel graag meedoen, maar … jammer dan!

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.