Spaanse broers opgepakt voor kunstroof Salvador Dalí: tweehonderd jaar oude tekeningen teruggevonden

De Spaanse politie bracht beelden naar buiten van de gestolen tekeningen van kunstenaar Salvador Dali.© ANP/AFP

De Catalaanse politie heeft tweehonderd jaar oude tekeningen van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí teruggevonden. Dat maakte de politiemacht vrijdag tijdens een persconferentie bekend. De tekeningen werden januari vorig jaar gestolen bij een inbraak in Barcelona.

Redactie

De politie zegt drie broers van 50, 53 en 55 te hebben opgepakt. Naast de twee houtskooltekeningen van Dalí werden ook andere kunstwerken, luxe horloges en waardevolle munten gevonden. De politie kwam de inbrekers op het spoor toen ze de tekeningen probeerden door te verkopen. Iemand uit de kunstwereld die hier lucht van kreeg, waarschuwde de politie.

De inbrekers werden al in mei 2022 opgepakt, maar de schilderijen werden volgens de krant El País niet in hun huizen gevonden. Via berichten in de telefoons van de verdachten, ontdekte de politie de schilderijen in augustus in een opslagruimte.

Authentiek

Dalí maakte de twee teruggevonden tekeningen in 1922 als illustraties voor een boek. De werken hebben een waarde van zo’n 300.000 euro. Ze zijn door experts van de Gala-Salvador Dalí Foundation op echtheid gecontroleerd en inmiddels terug bij de eigenaren in Barcelona.

De drie gearresteerde broers opereerden in welvarende delen van Barcelona en kozen hun doelwit na dagenlange surveillance. Eenmaal binnen namen ze alleen waardevolle kunstwerken, muntenverzamelingen en andere antieke spullen mee.