Betalen voor Instagram en Facebook: abonnementen vanaf 11 euro per maand

De abonnementen moeten moederbedrijf Meta aan extra inkomsten helpen.© AFP

Wie meer status en bescherming wil op Instagram en Facebook zal die voortaan kunnen kopen. Voor 11,99 dollar op het web en 14,99 dollar op iOS en Android koop je een blauwe badge bij je naam, een teken van authenticiteit.

Redactie

Mark Zuckerberg, topman bij Meta Platforms (het moederbedrijf van Facebook en Instagram), heeft op zijn eigen Instagram een nieuwe betaalformule aangekondigd. Voortaan kun je je accounts op Instagram en Facebook laten verifiëren - tenminste als je je identiteitskaart toont - voor 11 euro per maand. Voor die prijs krijg je een blauwe badge, ben je beter beschermd tegen valse accounts die je naam ‘stelen’, krijgen je posts meer zichtbaarheid én krijg je betere toegang tot de klantendienst. ‘De nieuwe mogelijkheid draait om meer authenticiteit en veiligheid op sociale media.’

Het abonnement, Meta Verified genaamd, wordt komende week uitgerold in Australië en Nieuw-Zeeland. Andere landen zullen snel volgen, zegt Zuckerberg. De abonnementsformule moet een nieuwe bron van inkomsten worden voor Meta. Het bedrijf kondigde in november nog 11.000 ontslagen aan.

Duurder

Opmerkelijk: de nieuwe functie is duurder op de smartphone dan elders op het web. Bij iOS en Android moet je 14 euro neertellen voor het abonnement.

Lees ook: Wat er kan misgaan met wat videootjes bekijken: tieners ontwikkelen tics door TikTok en er is onrust over verzamelde data

Eerder heeft ook Twitter besloten zijn gebruikers te laten betalen voor een felbegeerd blauw vinkje achter hun naam. Vroeger was dat nog voorbehouden aan beroemdheden en politici, nu kan iedereen die extra status kopen.