Maastricht: euro per inwoner naar slachtoffers aardbeving

© ANP

Maastricht -

Na een oproep daartoe van de VNG en zeven raadsfracties heeft het college van Maastricht besloten een euro per inwoner te doneren aan giro 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië.

Redactie

Daarmee willen burgemeester en wethouders niet wachten tot de eerstvolgende raadsvergadering op 28 februari, zo laten ze de gemeenteraad weten. ‘Bij de grootste natuurramp in Europa in honderd jaar zij nu al meer dan 40.000 doden en nog veel meer gewonden te betreuren. Ook de materiële schade is enorm.’

125.000 euro

Voor een gemeentelijke bijdrage aan de hulpactie, die neerkomt op 125.000 euro, is voor het Maastrichtse college een oproep vanuit bijvoorbeeld de VNG of de raad (in de vorm van een motie) vertrekpunt. Maar er ligt nu al een verzoek van de fracties PvdA, D66, Seniorenpartij Maastricht, VOLT, GroenLinks, Partij voor de Dieren en SAB om nu alvast te doneren. ‘Hoewel dit strikt genomen geen motie is, blijkt hieruit naar ons oordeel in voldoende mate steun voor zo’n gemeentelijke donatie door een raadsmeerderheid.’ Het college vertrouwt erop dat de raad zich in deze insteek kan vinden, meldt burgemeester Annemarie Penn-te Strake.