Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Plan voor natuurbegraafplaats tussen Geleen en Puth: voor eeuwig ongestoord rusten in het groen

Impressie van natuurbegraafplaats Schoorsveld bij Heeze.© Natuurbegraven Nederland

Geleen/Puth/Sweikhuizen -

Een groene laatste rustplaats van rond de twintig hectare, voor ruim vijfduizend mensen. Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland willen die aanleggen op de Danikerberg.

Geertjan Claessens

Tussen Geleen, Puth en Sweikhuizen willen Natuurmonumenten en Natuurbegraven Nederland een groene begraafplaats aanleggen. Ze werken al tien jaar samen en legden soortgelijke rustplaatsen aan op de Mookerheide en bij Tilburg. Natuurbegraven Nederland realiseerde zelf nog rustplaatsen bij Arnhem, Eindhoven, Schaijk en Enschede.

Het plan voor een dodenakker in de natuur is al gepresenteerd aan de politiek in Beekdaelen, die het gezien de nabijheid van Geleen waarschijnlijk ook zal gaan bespreken met de buurgemeente. Volgens woordvoerder Cindy Burger van Natuurmonumenten waren de reacties positief, al kwamen er ook veel vragen. Dat was in andere plaatsen ook het geval, zegt Roy van Boekel van Natuurbegraven Nederland. „Soms zijn omwonenden bang voor overlast of verstoring van de rust. Die angst proberen we weg te nemen door in gesprek te blijven.”

Lees ook: Gevoel om voor eeuwig een plek in natuur te hebben spreekt mensen aan

Van Boekel verwacht de komende drie tot vier decennia gemiddeld rond de tweehonderd teraardebestellingen per jaar. De natuurbegraafplaats wordt onderdeel van het omliggende groengebied en blijft open voor publiek. Op het graf ligt alleen een houten schijf met de naam van de overledene. Blijvende gedenktekens zijn niet toegestaan. Nabestaanden krijgen de gps-coördinaten, zodat ze de rustplaats van hun dierbare altijd terug kunnen vinden.

Lees ook: De klassieke uitvaart sterft uit: liever toosten op het leven met een kist op de kartbaan of Flügel voor de aanwezigen

Op een natuurgraf komt geen blijvend gedenkteken, maar een houten schijf met gegevens van de overledene.© Natuurbegraven Nederland

Van het twintig hectare grote groengebied wordt slechts een tiende deel ingericht met graven. Er is ruimte voor op termijn vijfduizend graven. „Dat lijkt veel, maar is in vergelijking met veel andere kerkhoven erg weinig”, zegt Van Boekel. Volgens hem wil een op de vier tot vijf Nederlanders in de natuur begraven worden. Hij richtte zijn bedrijf op om aan die wens tegemoet te komen. En zocht samenwerking met Natuurmonumenten om te garanderen dat de groene graven voor altijd kunnen blijven. „We garanderen eeuwige grafrust”, zegt Van Boekel.

Lees ook: Hoe ziet het kerkhof van de toekomst eruit? Begraafplaatsen lijken steeds meer op gatenkazen

Een graf in het groen kost 4250 euro. Van Boekel: „De inkomsten gaan deels in een fonds om het groen te beheren. Nadat de natuurbegraafplaats klaar is dragen we dat fonds en het terrein over aan Natuurmonumenten. Dat is het verschil met sommige andere natuurbegraafplaatsen die ontstaan bij bestaande kerkhoven. Daar dient de natuur soms als decor, bij ons staat natuurontwikkeling centraal. Hier kunnen we de natuur versterken en beter verbinden met andere natuurgebieden langs de Geleenbeek.”

Kijk voor meer informatie op natuurbegravennederland.nl, of mail naar zuidlimburg@natuurmonumenten.nl