Het belang van een goede nachtrust

© Pexels.com.

Heb je er soms ook last van dat je ’s morgens zo moe op staat? Dat kan betekenen dat je ergens mee zit, gewoonweg een lage slaapkwaliteit hebt of dat je toe bent aan een nieuw bed. Wat de reden ook is, slapen is heel belangrijk voor je lichaam en je geest. Een goed bed vormt daar een belangrijk onderdeel van. Zorg daarom dat je bijvoorbeeld in een boxspring van Avek bedden weer helemaal tot rust komt.

Aangeboden door groterinwonen.nl

Slapen laadt je opOf je nu een topsporter bent, meedoet aan een talentenshow of gewoon de beste versie van jezelf wil zijn op het werk en thuis; slapen laadt je op. Slaap is heel belangrijk, omdat het aan de ene kant alle indrukken van de voorgaande dag verwerkt en aan de andere kant lichaam en geest tot rust brengt. Ga maar na als je een paar nachten slecht geslapen hebt, dan is het net of je een beetje dronken bent. Je vergeet dingen en bent niet alert. Ook je lichaam is minder controleerbaar, althans zo voelt het. Daarom is slapen zo belangrijk en vooral de kwaliteit van slaap staat hierbij voorop. Het aantal uren is niet eens zo belangrijk als je maar voldoende slaapcycli hebt doorgebracht.

 

Verschillende slaapfasesDe slaapcyclus bestaat uit verschillende fases, wat begint met de inslaapfase en lichte slaap. In deze fase kan je nog snel wakker schrikken van een plotseling geluid. Dan volgt de diepe slaap, waarbij je lichaam en geest zich ontspannen. Deze fase wordt opgevolgd door de REM-slaap. In deze fase ga je vaak dromen en kom je weer even uit je diepe slaap, terug in de fase van lichte slaap. Je zou dan wakker kunnen worden om bijvoorbeeld een toiletbezoek te doen of je actief om te draaien. Vervolgens zal de diepe slaap en de REM-slaap weer volgen en begin je weer opnieuw tot het tijd is om op te staan. Een cyclus duurt gemiddeld tussen de 90 en 120 minuten. Voor het herstellen van lichaam en geest heb je vier, liefst vijf van deze cycli nodig.

 

SlaapkwaliteitDe kwaliteit van je slaap ligt dus in het doorlopen van de cycli van slaap. Kom je moeilijk in slaap of verloopt de overgang van lichte naar diepe slaap heel moeizaam, dan kom je niet in de REM-slaap en verwerken lichaam en geest niet alles van de vorige dag om fris de andere dag te beginnen. Een keertje te weinig slapen, omdat je na een feestje niet in slaap kon komen of doordat je een korte nacht hebt gehad, is helemaal geen probleem. Langdurig slaaptekort kan echter de kans verhogen op obesitas, depressiviteit, hart- en vaatziekten en zelfs Alzheimer. Daarom is die goede nachtrust dus zo ontzettend belangrijk. En je kan deze slaapkwaliteit zelf bevorderen.

 

Tips voor betere slaapEr zijn tal van redenen waarom je niet goed zou kunnen slapen. We geven graag enkele tips om je slaapkwaliteit zelf te verbeteren. Probeer deze gewoon uit en ontdek wat het beste bij je past.

 

- Praat over problemenLig je wakker van je werk, school of zijn er andere zaken waar je over piekert? Probeer dan iemand te vinden waarmee je over deze problemen kan praten. Dat zet soms dingen in een beter perspectief, waardoor je er niet meer mee zit. Het opschrijven van de dingen waar je mee zit, wil ook nog wel eens helpen.

 

- Zet schermen uitDeze heb je vast vaker gehoord: zet een half uur voor het slapengaan de televisie, je mobiel en tablet uit en kijk er niet meer naar. Het blauwe licht activeert namelijk je hersenen en daardoor kom je minder goed in slaap.

 

- Creëer je eigen slaapritueelVroeger werd je naar bed gebracht met een speciaal ritueel. Douchen of in bad, pyjama aan, tandenpoetsen, voorgelezen worden, liedje zingen en lekker slapen. Hou zo een ritueel voor jezelf ook aan. Lees nog een hoofdstuk, doe aan yoga, neem een bad… net wat het beste bij je past om tot rust te komen.

 

- Zorg voor een goede slaapkamerEen koele slaapkamer met verduisterende gordijnen helpt om je tot rust te laten komen en beter in slaap te vallen. Gebruik de slaapkamer niet als kantoor en kijk er geen televisie. Dat helpt om beter te slapen. Zorg daarbij voor een goed bed en vooral een goed matras.

 

Tijd voor een nieuw bedAls je nergens wakker van ligt, er geen onderliggende aandoening is en je toch moe uit bed komt, dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw bed. Soms is het voldoende om een nieuw matras aan te schaffen. Hierbij is het weer belangrijk dat het bed en matras je goed ondersteunen, want zo komen je spieren, pezen en hoofd veel beter tot rust. Welk matras het beste is om jouw slaapkwaliteit te verbeteren, is dus heel persoonlijk. Ga daarom altijd naar een beddenspeciaalzaak. Zij hebben niet alleen de mooiste bedden die perfect passen bij je interieur, maar vooral de beste bedden voor jouw slaapbehoeftes. Avek bedden bijvoorbeeld biedt je het beste persoonlijke advies voor een goede nachtrust. Daar hoef je zeker niet wakker van te liggen.