Mensen met hersenschudding beter geholpen in Amerika, ziet Sittardse deskundige: ‘Hier gaat het vooral om ermee te leren leven’
Eric Hermans schreef een boek over (de ervaringen van patiënten met hun) behandeling na een hersenschudding. — © Annemiek Mommers
Na een hersenschudding houden veel mensen klachten. De behandeling laat te wensen over. Honderden Nederlanders zoeken hun heil in de VS. Daar worden ze beter geholpen, weet de Sittardse deskundige Eric Hermans.
Je zal ’t maar hebben: hoofdpijn, duizeligheid, evenwichtsstoornis, vermoeidheid, slecht slapen, slecht tegen licht en geluid kunnen, minder concentratie en geheugen en sneller geprikkeld zijn. Een kwart van de mensen die een hersenschudding oploopt houdt dit soort klachten, die vaak niet serieus worden genomen. Dat zijn nu rond de 150.000 Nederlanders, die hierdoor vaak niet of minder kunnen werken en geïsoleerd raken. Dat terwijl een hersenschudding een relatief lichte vorm van hersenletsel is, en kan ontstaan na ‘onschuldige ongelukjes’ als een valpartij of je stoten tegen een raam of deur.
De behandeling is hier vooral gericht op ‘ermee te leren leven’. In een privékliniek in de VS blijkt dat genezing wel mogelijk is. Daarom laat de Hersenstichting die behandeling onderzoeken. De al jaren gepensioneerde Sittardse gezondheidswetenschapper Eric Hermans deed dat al. Hij sprak rond de honderd van de ruim zeshonderd Nederlanders die de overtocht maakten, waarna vier van elke vijf zich veel beter voelen.
Hermans schreef er een boek over: Hersenherstel in Utah, de staat waar sinds 2014 de privékliniek Cognitive FX staat. Waarom de behandeling niet dichter bij huis te krijgen is? Dat ligt deels aan het falende zorgsysteem, zegt Hermans. „De klachten zijn vaak vaag en de resultaten van de behandeling nog niet bewezen. Dus vergoeden zorgverzekeraars hem niet.” Die verzekeraars hebben wat hem betreft te veel macht om te bepalen wat vergoed wordt. „Daar moeten we een eind aan maken: nationaliseren.”
Lees ook: Sittardse wetenschapper: ‘Na herstel hersenletsel beginnen de problemen pas écht’
De behandeling in Utah duurt vijf dagen, waarna patiënten thuis verder moeten oefenen. De eerste twee dagen worden ze met oefeningen aan het werk gezet, waarna ze zich vaak nog slechter voelen. Maar op de derde dag ‘breekt het licht door’ en voelen ze zich beter, zo hoorde Hermans van veel ‘Utah-gangers’.
De theorie is dat door de inspanningen de doorstroming van bloed in de hersenen verbetert. Waardoor die beter werken en de klachten verminderen. De behandeling zou ook bij andere vormen van hersenletsel en van long covid kunnen helpen. Of en hoe het werkt moet nog bewezen worden. Hermans verwacht de eerste jaren weinig van het onderzoek dat de Hersenstichting nu laat uitvoeren, met het AMC. De eerste resultaten worden op zijn vroegst eind november bekend, waarna bekeken wordt of vervolgonderzoek nodig is.
Lees ook: Uitbehandeld maar niet uitgeziekt: Raoel moest zijn passie opgeven door zijn hersenletsel
Dus gaan steeds meer patiënten voor behandeling naar de VS. Die kost rond de dertienduizend euro plus reis- en verblijfkosten. Dat terwijl zorg dichter bij huis uiteindelijk goedkoper zou zijn, ook voor de maatschappij en verzekeraars. Nu houden veel patiënten langer klachten, waardoor ze meer ziektekosten maken en vaak zijn aangewezen op een uitkering.
„In Nederland komen mensen pas bij een specialist als klachten langer dan drie maanden aanhouden. Ze komen eerst bij de huisarts, die vaak zegt dat ze een tijdje rustig aan moeten doen, of geleidelijk hun inspanningen moeten opvoeren. Of ze verwijzen hen naar een psycholoog. Dat is een recept voor mislukking. Er zijn artsen en fysiotherapeuten die het goed aanpakken, maar de meesten weten er te weinig van. Vaak zijn de klachten vaag en weten ze niet wat ze ermee aan moeten.”
Voor de behandeling is bij artsen te weinig belangstelling, ziet Hermans. „Als ik een lezing geef voor patiënten zit de zaal vaak vol, want veel mensen hebben hier last van en zoeken een oplossing. Maar als ik spreek voor dokters zit er vaak maar een handjevol. Toen ik de arts die de bijeenkomst organiseerde eens vroeg hoe dat kwam zei hij: dit is geen sexy onderwerp voor artsen.”
Eric Hermans presenteert zijn boek zondag 5 maart om 11.00 uur in Podium Babel, President Kennedysingel 16, Sittard. Entree: 5 euro. Meer informatie op overhethoofdgezien.nl