Formule 1-testdagen saai? De diehard fans gaan de hele dag los op sociale media: ‘Wat heeft in hemelsnaam die deuk in de neus van Ferrari te betekenen?’
Max Verstappen en Nyck de Vries voorafgaand aan het traditionele fotomoment. — © Getty Images
De diehard Formule 1-fans hebben ruim drie maanden moeten wachten, maar donderdag mochten ze eindelijk weer genieten van hun favoriete sport. Want de testdagen mogen door velen dan als saai worden beschouwd, dat geldt niet voor de fanatiekelingen die vanachter hun computer de actie vanuit Bahrein op de voet volgen.
De paddock van het Bahrain International Circuit in Sakhir is deze donderdagochtend even voor 10.00 uur lokale tijd een oase van rust. Een groter contrast met de hectische hoofdstad Manama 25 kilometer verderop is amper denkbaar. Wat geritsel van palmbladen die door de wind op en neer dansen, meer is het niet. De sfeer is uiterst gemoedelijk. Aan niets is te merken dat over enkele ogenblikken het 74ste Formule 1-seizoen officieel van start gaat met een driedaagse wintertest. Nou ja, winter… Dat woord kan moeiteloos worden weggelaten met temperaturen die al vroeg in de ochtend richting de 25 graden kruipen.
Stuiterbak
Het is dus rustig en relaxed in Sakhir. Dat kan van de doorgewinterde Formule 1-fans op Twitter niet gezegd worden. Al de hele ochtend -ver voordat er ook maar een meter gereden is- is #F1testing trending topic. Druk wordt er gespeculeerd over wat de dag zal brengen. Ruim drie maanden hebben zij uitgekeken naar het moment dat de nieuwe F1-bolides voor het eerst het asfalt op worden gestuurd. En dan de échte nieuwe auto’s en niet die tijdens de teampresentaties te zien waren. ‘Is de Mercedes nog zo’n stuiterbak?’ ‘Wat tovert Ferrari uit de hoge hoed?’ ‘Met welke noviteit komt Red Bull Racing op de proppen?’
Max Verstappen kende een uiterst productieve eerste dag. Hij reed maar liefst 157 rondjes. — © Getty Images
Op die laatste vraag komt al vrij snel een antwoord als monteurs de bolides het rechte stuk op duwen voor de jaarlijkse fotosessie. Als wilde honden vliegen fotografen af op de wagen waarmee Max Verstappen zijn derde achtereenvolgende wereldtitel wil veroveren. Van ieder onderdeel worden beelden geschoten, waarna het niet lang duurt voordat het materiaal viraal gaat op internet. In het mediacentrum worden de foto’s dan al uitgebreid geanalyseerd door technische journalisten. Conclusie? ‘Deze auto lijkt wel heel veel op de versie waarmee vorig jaar beide wereldtitels werden binnengehaald.’ Een kleine tegenvaller voor de fans die stiekem hadden gehoopt op iets spectaculairders.
Het grootste verschil bij de Red Bull zit ‘m in de zijkanten. Simpel gezegd heeft het technische team in Milton Keynes afgelopen winter de zaag gezet in Verstappens 2022-bolide. De ruimtes onder de sidepods, de uitstekende luchthappers aan de zijkant van de auto, zijn een stuk groter. Met in het achterhoofd dat de RB18 van vorig jaar aan de zware kant was, staat buiten kijf dat het team met deze ingreep in ieder geval gewicht bespaart. Teambaas Helmut Marko beweert zelfs dat de auto dusdanig veel is afgevallen, dat de RB19 op dit moment precies op het minimumgewicht zit.
Productiefout
De artikelen over de nieuwe zijkanten van Red Bull Racing hebben hun weg op het wereldwijde web nog maar net gevonden of de fanatieke Twitteraars zijn alweer druk met een ander onderwerp. ‘Wat in hemelsnaam heeft die deuk in de voorvleugel van Ferrari die alleen bij hoge snelheden verschijnt te betekenen? Is het een baanbrekende uitvinding of een productiefout?’ Het antwoord is opnieuw minder saillant dan gehoopt. Al snel bevestigt Ferrari dat het gaat om een foutje in de voorvleugel. Het laagje carbon is zo dun dat door de druk van de wind de neus als het ware plat wordt geduwd door de rijwind. Het geeft nog maar eens aan hoe drastisch en radicaal teams op zoek zijn naar waar nog wat grammetjes bespaard kunnen worden in hun jacht op het winnen van tienden, honderdsten of zelfs duizendsten.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Dan naar Mercedes. Die auto leek vorig jaar aan het begin van het seizoen wel een stuiterbal. Zeker in Bahrein waren de problemen aanvankelijk enorm. Van dat circuit is bekend dat het niet bepaald een biljartlaken is waardoor het zogenoemde ‘porpoising’ eerder opdoemt. Hoe zou de auto dit jaar reageren, vragen fans zich af. Het antwoord laat zich raden: opgelost. Teambaas Toto Wolff bevestigt tijdens de persconferentie van de teambazen dat alle problemen definitief verleden tijd zijn. „Totaal anders dan vorig jaar, dus we zijn blij. We zijn op een goede plaats.”
Sneer
Bemoedigende woorden van de Mercedes-teamchef, maar bij Red Bull zijn ze ook niet vies van een flinke portie zelfverheerlijking. Aan het einde van de dag -als blijkt dat Max Verstappen de meeste rondjes heeft genoteerd en de sessies ook nog als snelste heeft afgesloten- laat Marko maar wat graag aan journalisten weten hoe ‘ongelofelijk goed’ deze dag is geweest voor Red Bull Racing. Hij komt superlatieven tekort. „En dat met minimale aanpassingen aan onze auto! Het ziet er nu beter uit dan een jaar geleden tijdens de test.” Als Marko vervolgens wordt gevraagd hoe hij denkt over de concurrentie, kan hij het zoals wel vaker niet laten om nog een kleine sneer uit te delen. „Het verbaast ons dat de Ferrari zo stuitert... Wat Mercedes betreft: hun auto oogt wat onrustig. Maar goed, het is natuurlijk pas de eerste testdag.”
De woorden van Marko zijn op Twitter goed om de zoveelste discussie te laten ontbranden. En het zal voor de hobby-analisten thuis zeker niet de laatste zijn van deze testdagen.