Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees. Bekijk onze abonnementen >

Uitgelaten stemming bij teamleden van Red Bull Racing verraadt dat de formatie zaakjes uitstekend voor elkaar heeft: ‘Verstappen extreem blij’

Gianpiero Lambiase en Christian Horner zien dat het goed zit bij Red Bull Racing.© Formula 1 via Getty Images

SAKHIR -

Het Formule 1-seizoen is pas twee dagen onderweg, maar nu al is er één team dat de concurrentie angst inboezemt. Met jaloezie zijn de blikken in de paddock van het Bahrain International Circuit gericht op de blauwgekleurde formatie uit Milton Keynes dat de zaakjes uitstekend voor elkaar lijkt te hebben. Iets wat van de andere topteams niet gezegd kan worden.

Jack Martens

‘It’s only testing’. Een Engelse term die je deze dagen te pas en te onpas hoort in Sakhir. Enerzijds gebruiken coureurs het telkens terugkerende zinnetje om de hoge verwachtingen te temperen, in andere gevallen proberen rijders zichzelf er moed mee in te praten. Max Verstappen behoort tot de eerste groep. Net als op dag 1 ging hij vrijdag sneller rond dan zijn concurrenten. Het verschil was zelfs groter dan donderdag. Bij de wereldkampioenen van 2022 dan ook niets dan tevredenheid.

Uitgelaten

Dat de stemming zo uitgelaten is op dag twee van de jaarlijkse wintertest is vrij uniek. Okay, de laatste twee jaar had het team van Verstappen ook al vrij vlot in de gaten had dat het mee ging doen om de overwinningen, maar in de jaren daarvoor was het vaak kommer en kwel. Zeker aan het begin van die seizoenen was het verschil tussen Red Bull Racing en de concurrentie groot. Tegen de tijd dat de formatie uit Milton Keynes het gat had gedicht, was de achterstand dusdanig dat de equipe geen rol van betekenis meer kon spelen in het kampioenschap.

Max Verstappen zet tevreden zijn helm af.© Getty Images

De bedrukte en bezorgde blikken van vroeger tijdens wintertests hebben bij Red Bull Racing plaatsgemaakt voor vrolijkheid. Vooral het zelfvertrouwen waarmee teamleden door de paddock marcheren is bijna angstaanjagend. Red Bull Racing-chef Helmut Marko kwam op de eerste dag al superlatieven tekort om de seizoensstart te duiden. En waar Verstappen in een interview met Formula 1 TV de verwachtingen nog probeerde te temperen, gaven bronnen binnen Red Bull aan dat hij ‘extreem blij’ was met de prestaties van zijn RB19 tijdens de eerste twee dagen.

Datzelfde gevoel had Verstappen twee weken geleden overigens ook al tijdens de ‘filmdag’ op het circuit van Silverstone. De filmcrew die jaarlijks deze dag in beeld brengt, had de tweevoudig wereldkampioen in de zes voorgaande edities nog nooit zo opgetogen gezien na de eerste meters.

Olielek

Vrijdag deelde de Limburger de auto met Sergio Pérez. De Mexicaan nam de ochtendsessie voor zijn rekening, waarin hij 72 rondes reed. ‘s Middags was het de beurt aan Verstappen, die wederom weinig tijd nodig had om de snelste tijd op de klokken te zetten. Een olielekkage kort daarna zorgde ervoor dat Verstappen lang toe moest kijken vanuit de pitbox, maar zelfs dat kon niets meer afdoen aan de algehele tevredenheid bij de renstal. Dat even voor het einde Guanyu Zhou nog naar de snelste tijd ging evenmin.

De concurrentie keek met jaloezie naar de verrichtingen van de Limburger en zijn team. Want waar het bij Red Bull bijna allemaal crescendo verliep, waren er voor de concurrerende teams de nodige problemen. Ferrari leek het in eerste instantie prima voor elkaar te hebben. Qua rondetijden zat de Scuderia tenslotte niet ver achter Verstappen. De nieuwe SF23 bleek echter een moordenaar te zijn voor de banden. De tweede dag werd dan ook veelal gebruikt om te zoeken naar oplossingen voor dat euvel.

Only testing

Ook bij Mercedes bezorgde gezichten toen met nog ruim anderhalf uur te gaan de auto van George Russell er voor de tweede keer mee ophield. De oorzaak was een hydraulisch probleem dat niet meer tijdig kon worden opgelost om opnieuw naar buiten te gaan. De Brit kwam niet verder dan 26 rondes, verreweg het minst van iedereen die vrijdag in actie kwam. Zijn rondetijd van 1:33.654 bracht hem op een dertiende plaats. Lewis Hamilton kwam niet verder dan een teleurstellende vijftiende plek. En dan kan iedereen wel roepen dat het only testing is; na twee dagen is in ieder geval duidelijk dat er voor veel teams nog een hoop werk aan de winkel is en dat Red Bull Racing overloopt van het zelfvertrouwen. Volgende week zal duidelijk worden hoe terecht dat is.