Zeldzaam noorderlicht duidelijk zichtbaar in Nederland: ‘Wat een verrassing!’

Zeldzaam noorderlicht duidelijk zichtbaar in Nederland.© Anton Kappers

Een zeldzaam natuurverschijnsel zondagavond laat in Nederland: op verschillende plekken was het noorderlicht duidelijk zichtbaar. Ook in delen van Limburg, maar hoe noorderlijk in de provincie, hoe beter.

Redactie

Zondag was het overdag erg zonnig en in de avond was het helder, volgens Weeronline was de timing van het noorderlicht, ook wel het poollicht genoemd, hierdoor ideaal. Op sociale media circuleren veel beelden van bewoners die de rode en groene gloed hebben gezien. Bijvoorbeeld door Wouter van Bernebeek die het noorderlicht in Cuijk zag. „Wát een verrassing!”, schrijft hij op Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Deeltjes

Het noorderlicht wordt veroorzaakt door een wolk van elektrisch geladen deeltjes, afkomstig van de zon. „Deze geladen deeltjes worden met snelheden van maar liefst 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in geslingerd”, aldus Weeronline.

Nadat deze deeltjes in de atmosfeer belanden, botsen ze met deeltjes zuurstof en stikstof. Als gevolg daarvan komt energie vrij, wat resulteert in de kleuren van het noorderlicht.