Recept: Pasta bolognese met champignongehakt
Nu we de laatste jaren minder vlees eten, is de markt van de innovatieve vleesvervangers enorm gegroeid. Toch ligt de innovatie vaak dichter bij huis dan je denkt.
Nu steeds vaker een of meerdere dagen geen vlees of vis op tafel komt, verschijnen er ook meer vleesvervangende producten in het versschap van de supermarkt. Van plantaardige spekjes en kipfilet tot burgers, balletjes, kaasschnitzels en zelfs plantaardige zalmfilet. Nog niet zo lang geleden kwam ik paddenstoelengehakt tegen. Dat maak je dus heel makkelijk zelf: het is niets meer dan fijngemalen kastanjechampignons en vraagt hooguit 5 extra hakminuten.
Champignongehakt is ideaal als vervanger voor rul gebakken gehakt in nasi of bami, noedels en pastagerechten. Met champignongehakt voeg je meteen eenvoudig extra groenten aan je maaltijd toe.
Pasta bolognese met champignongehakt
Aantal personen:
4 personen
Bereiden:
30 minuten
Ingrediënten:
250 gram (kastanje)champignons (zie tip)1 ui2 tenen knoflook2 stengels bleekselderij2 eetlepels olijfolie1 blikje tomatenpuree (70 gram)150 ml rode wijn1 blik gepelde tomaten (400 gram)2 theelepels gedroogde oregano400 gram pasta, bijvoorbeeld pappardelle, spaghetti of penneNodig: Keukenmachine of staafmixer met hakmolen.
Bereiding
Veeg de champignons schoon. Hak in de keukenmachine of in porties in de hakmolen de champignons fijn. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in boogjes.
Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui met de knoflook en de bleekselderij 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak in 4 minuten zacht en gaar.
Schep de tomatenpuree door het champignonmengsel en bak 1 minuut. Schenk de wijn erbij en bak nog kort. Voeg het blik gepelde tomaten toe. Druk de tomaten met een spatel klein en breng aan de kook.
Draai het vuur laag. Voeg de oregano toe en kook de pastasaus 10 minuten zachtjes. Kook intussen in ruim water met zout de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Giet de pasta af. Breng de pastasaus op smaak met zout en peper. Meng de pasta door de saus en serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Lekker met een frisse salade van 75 gram rucola met balsamicovinaigrette.
Tip
Kastanjechampignons hebben een vollere smaak en stevigere beet dan witte champignons.