PvdD-lijsttrekker onthult megaspandoek voor bijen langs A73 bij Maasbracht

Het megaspandoek van de PvdD.© Track88

De Partij voor de Dieren heeft maandagmiddag langs de A73 bij Maasbracht een megaspandoek - van 29 bij 4 meter - met de tekst Geen bijen, geen voedsel onthuld.

Redactie

Het spandoek werd onthuld door Niko Koffeman, fractievoorzitter voor de PvdD in de Eerste Kamer en lijsttrekker voor de komende verkiezingen, en Pascale Plusquin, Statenlid en lijsttrekker voor Provinciale Staten Limburg.

Pascale Plusquin en Niko Koffeman.© Track88

Bij het spandoek is een bijenhotel neergezet waarmee de wilde bij wordt ondersteund. „Je ziet vaak omgekeerde vlaggen met opschrift ‘geen boeren, geen voedsel’, maar het moet eigenlijk zijn ‘geen bijen, geen voedsel’”, zei Koffeman bij de onthulling. „Het voedsel wat we hier eten komt voor 75 procent uit het buitenland. En wat we hier produceren gaat voor 80 procent naar het buitenland. Wat we hier aan biodiversiteit hebben, moeten we koesteren.”

Bijen onmisbaar

„Bijen zijn onmisbaar voor ons voortbestaan. Als we de biodiversiteit niet beschermen is het afgelopen met de bijen en met onze voedselvoorziening.” De partij wijst erop dat de biodiversiteit de afgelopen decennia enorm is afgenomen. Brandnetels en bramen komen steeds vaker in de plaats van de oorspronkelijke natuur door het hoge stikstofgehalte.

De PvdD kocht het stuk land waarop het spandoek staat twee jaar geleden. De voormalige landbouwgrond is vervolgens omgezet naar een kruiden- en faunarijke akker, waar de biodiversiteit kan floreren, aldus de partij.

Lees ook: Veertien dorpen in Limburg verloren sinds 2018 hun laatste bushalte: ‘Openbaar vervoer wordt slechter én duurder’