Zoveel stijgen de lokale lasten in jouw gemeente

Huizen zijn flink in waarde gestegen.© ANP/Patricia Rehe

Amersfoort / Maastricht -

Huizenprijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen. De WOZ-waarde die nu bij huiseigenaren op de deurmat is geploft, is zo’n 17% hoger dan de waarde een jaar eerder. Dat stelt Vereniging Eigen Huis (VEH) na onderzoek in alle 342 gemeenten van Nederland.

Redactie

De gemeentelijke woonlasten stegen veel minder hard, met gemiddeld 3,7%. Dat is veel lager dan de inflatie die vorig jaar 10% bedroeg. In Limburg zijn er grote verschillen tussen gemeenten waar te nemen. Opvallend is dat alleen in Roermond en Venlo de gemiddelde woonlasten dit jaar dalen. Uitschieters naar boven zijn de gemeenten Leudal en Nederweert, met stijgingen in de gemiddelden van 11,9 en 10,9%.

Peilwaarde

Dat de WOZ-waarde hard steeg, is niet verwonderlijk. Die peilwaarde van een woning stijgt mee met de huizenprijzen, maar ligt haast een jaar achter. Er wordt nu gekeken naar de waarde van een woning op 1 januari 2021. De recente prijsdalingen zijn daardoor nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde. Die waarde wordt gebruikt als basis waarover bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting (ozb) wordt geheven.

Maar het tarief van die belasting ging ook omhoog en steeg van alle gemeentelijke woonlasten het hardst, met 5,1%. In vijftig gemeenten steeg de ozb-aanslag zelfs met meer dan 10%, met Alblasserdam als uitschieter. Daar zijn huiseigenaren een derde meer kwijt aan de ozb. De Friese gemeente Achtkarspelen was van de 37 gemeenten met een lagere ozb-aanslag het goedkoopst. Daar is de aanslag 11% lager.

Afvalstoffen

Andere woonlasten gaan ook omhoog. De afvalstoffenheffing gaat gemiddeld met 3% omhoog, de rioolheffing in doorsnee met 2,9%.

In 24 gemeenten gaan de totale woonlasten met meer dan 10% omhoog, met Den Haag (plus 19%) als uitschieter. Een Haags huishouden is daardoor gemiddeld €130 meer kwijt, berekende VEH. In 44 gemeenten gaan de totale woonlasten omlaag. Doetinchemse huishoudens zijn gemiddeld €80 minder kwijt, wat neerkomt op een daling van 9%.